Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще видим как ще се оправят партиите". Борисов предлага 1 лев субсидия на глас


Министър-председателят Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов

“Вкарваме в парламента закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев”, обяви премиерът Бойко Борисов.

„Ще стане накрая като в Чехия и много други страни – милиардерите и олигарсите да станат премиери. Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените“, коментира Борисов, цитиран от БНР. Решението за предложения размер на субсидията е взето на извънредно заседание на парламентарната група на ГЕРБ.

„Да видим как ще се оправят партиите през следващите години… как ще плащат на социолози, на политолози. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да било“, закани се премиерът и припомни, че на изборите като кмет е победил „без 1 лев, без партия, без нищо“.

Депутатите ще обсъдят в четвъртък два законопроекта за субсидиите на политическите партии - единият е внесен от кабинета, а другият - от партия „Воля“.

Борисов изрази надежда всички за подкрепят законопроекта на ГЕРБ. По думите му със спестените средства ще бъдат построени детски градини и ясли.

Предвижда се годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 година до влизането в сила на закона да се преизчисли.

Проверка на прокуратурата установи, че пет партии са получили повече пари от предвидените в закона.

Няколко часа след това пък бе свикано извънредно заседание на бюджетната комисия. На него с гласовете на ГЕРБ и Атака предложението мина на първо четене. БСП отказаха да участват в гласуването, а представителят на ДПС в комисията - Йордан Цонев се обяви против.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG