Връзки за достъпност

Извънредни новини

Анджей Дуда: САЩ ще увеличат военното си присъствие в Полша


Полският държавен глава Анджей Дуда
Полският държавен глава Анджей Дуда

САЩ ще увеличат военното си присъствие в Полша, заяви президентът на европейската държава Анджей Дуда. Тази седмица двете страни ще подпишат споразумение, което урежда увеличаването на броя на войниците на полска територия, разполагането на нови военни технологии и евентуално разширяване на инфраструктурата. Обсъжда се и построяване на писта за военни дронове.

Споразумението обаче не предвижда създаване на нова база в Полша, за каквато Дуда призова при последното си посещение във Вашингтон. Тогава той предложи създаване на база „Форт Тръмп“ със съфинансиране от 2 млрд. долара от страна на Варшава.

Управляващата евроскептична партия „Право и справедливост“ в Полша е привърженик на увеличаването на американското военно присъствие в страната. През 2016 г. там бяха дислоцирани американски войници и техника в отговор на анексирането на Крим от Русия.

По информация на Ройтерс между Варшава и Вашингтон има несъгласие главно по финансовата част на споразумението. Полша отказва да поеме по-голяма част от издръжката на новия персонал. Дуда коментира, че разговорите по този въпрос продължават. „Очевидно е за нас, че ако сигурността ни се подобрява, трябва да участваме в плащането на цената. Процентът все още се обсъжда.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG