Връзки за достъпност

Извънредни новини

МААЕ: Иран произвежда обогатен уран в противоречие с ядрената сделка


Директорът на МААЕ Юкия Амано
Директорът на МААЕ Юкия Амано

Иран е увеличил производството си на обогатен уран и е започнал да складира запаси, съобщи дирекорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, цитиран от Ройтерс.

Техеран предупреди преди месец, че ще спре да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение, което включва ограничения за произвдство и забрана за складиране на радиоактивния материал, който би могъл да се използва за производство на ядрено оръжие.

През 2018 г. САЩ се оттегли от ядерната сделка с аргумента, че Иран не изпълнява задълженията си, и наложи икономически санкции върху страната и всички чуждестранни юридически лица, които търгуват с нея. МААЕ, която наблюдава дали Ислямската република спазва условията, тогава не откри нарушения.

В началото на май държавният глава на Иран Хасан Рохани даде срок от 60 дни на другите страни по договора - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, да предприемат действия за защита на петролния сектор на Техеран от американските санкции и заяви, че ако не го направят, Иран ще възобнови производството на високообогатен уран.

В опит да спаси споразуменито, което предвиждаше поетапно вдигане на санкциите срещу Иран в замяна на сприране на ядрената програма на страната, германският външен министър Хайко Маас посети Техеран в понеделник. „Искаме да изпълним задълженията си по сделката“, изтъкна той при съвместна пресконференция с Рохани. „Не можем да правим чудеса, но ще се опитаме да избегнем провал.“

Хасан Рохани пък подчерта, че въпреки подкрепата на думи, останалите страни по сделката не са направили достатъчно, за да осигурят възожност на Иран да търгува без да е заплашен от американски санкции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG