Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Незаконно и неетично"? Властите проверяват медии заради детето, вербувано от ИДИЛ


Флагът на ИДИЛ, намерен от разследващите сред вещите на 16-годишния ученик
Флагът на ИДИЛ, намерен от разследващите сред вещите на 16-годишния ученик

Агенцията за закрила на детето води проверка срещу медии, разпространили личните данни на 16-годишния пловдивски ученик, за когото службите разкриха подозрения, че е бил вербуван от терористичната организация „Ислямска държава“ (ИДИЛ).

От институцията съобщиха във вторник, че целта да бъде установено дали е извършено административно нарушение по Закона за закрила на детето. По случая са ангажирани социалното подпомагане и полицията с искане да защитят семейството на заподозряното момче.

Случаят бе оповестен от зам.-главния прокурор Иван Гешев в събота, представяйки го като „класически случай на вербуване и радикализиране през интернет“. От МВР пък допълниха, че са открили „взривно устройство в процес на подготвяне“.

Въпреки непълнолетната възраст на детето и факта, че самите му родители бяха подали сигнал към разследващите, в следващите дни семейството бе подложено на безпрецедентен медиен натиск, основно от информационната агенция ПИК. Именно тя разпространи имената на ученика, адреса на жилището му, както и училището, в което учи. Подобно поведение демонстрира и сайтът "Блиц".

Това предизвика протестна декларация на пловдивски журналисти заради неетичното отразяване на случая от страна на въпросната медия. На свой ред Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) обяви, че ще сезира всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за „незаконното и неетично разкриване на самоличността на дете, пострадало от престъпление“.

„Пристъпвайки всички законови правила и норми на етичната журналистика, агенция ПИК, разкри самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му. Репортер на агенцията разпита съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях. Агенцията извърши това с пълното съзнание, че пристъпва правилата и законите. Всичко това обаче не би било възможно и без съдействието на хора от държавни институции, затова АЕЖ-България ще настоява за разкриване и понасяне на отговорност от всички замесени”, посочват от журналистическата организация.

Сигнали по случая са изпратени до Инспектората към ВСС, вътрешния мининистър Младен Маринов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев. В тях се настоява за проверка за теч на информация от разследването, представляваща следствена тайна.

„Отговорност за действията на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни. Незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност“, допълват от АЕЖ.

Асоциацията вънамерява и да отправи питане по Закона за достъп до обществена информация – чия е била идеята за разгласяване на случая на пресконференция с участието на Иван Гешев в Пловдив.

Според организацията е важно обществото да разбере кой стои зад това решение, „за да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му, води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG