Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Иванов се връща в Нова две години след като напусна „заради цензура“


Васил Иванов
Васил Иванов

Журналистът Васил Иванов се завръща в Нова телевизия, стана ясно от съобщение на сайта на медията. Той напусна телевизията след като се оплака от цензура през април 2017 г. и оттогава работи в свързвания с Делян Пеевски Канал 3. Иванов се завръща в Нова телевизия по покана лично от новия собственик Кирил Домусчиев.

Съобщението идва ден след като стана ясно, че компанията е прекратила договорите на разследващите журналисти Генка Шикерова и Миролюба Бенатова. По-рано новото ръководство на медията е предложило на Шикерова, Бенатова и Марин Николов (който е в отпуск) да работят вместо на трудови договори като свободни автори. Това дава право на телевизията да не приема техни разследвания и едновременно с това да им налага санкции, ако откажат да работят по тема, поръчана им от медията.

Васил Иванов напусна Нова телевизия през 2017 г. като обвини продуцентът на новините Дарина Сарелска в цензура. По думите му тя не позволила да бъде излъчено негово разследване за злоупотреби от страна на кмета на Неделино Стоян Беширов. Иванов изложи откритията си в епизод на „Шоуто на Слави“, което не беше излъчено. По-късно Иванов и Слави Трифнов организираха съвместна пресконференция, на която репортерът повтори разкритията си.

Иванов също така съобщи, че тайно е записвал колегите си и дори излъчи записи на разговорите си с журналиста Марин Николов и дългогодишния член на борда на директорите Силва Зурлева (която също не е част от екипа на Нова телевизия от няколко месеца).

След скандала Иванов започна работа в Канал 3. Телевизията беше обект на официален интерес от страна на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. Той не я придоби, но редакционната политика на медията е близка до тази на медиите на Пеевски.

От Канал 3 дойде и настоящата директорка на „Новини и актуални предавания“ на Нова телевизия Миляна Велева, назначена непосредствено след като медията беше придобита от Кирил и Георги Домусчиеви.

Преди две седмици за цензура от страна на новото ръководство на медийната група заговориха спортните журналисти от „Дарик“, които напуснаха създадения от тях сайт „Гонг“. Те последваха главния си редактор, който те казват, че е напуснал след оказан натиск от ръководството. След това Христо Христов, който държи 3% от капитала на "Нетинфо", обяви в профила си във Фейсбук, че вижда "засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз". Преди дни той беше освободен от позицията изпълнителен директор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG