Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ученикът, вербуван от ИДИЛ, остава на свобода под наблюдение на инспектор


16-годишният ученик от Пловдив, заподозрян, че е е бил вербуван от терористичната организация „Ислямска държава“ (ИДИЛ), остава на свобода под наблюдението на инспектор от детска педагогическа стая.

Това реши Апелативният наказателен специализиран съд в четвъртък. Мотивите на магистратите са, че момчето трябва да ходи на училище и да продължи да работи с детска педагогическа стая и психолози.

Такова беше и решението на първата инстанция, но прокуратурата поиска момчето да бъде задържано в ареста. Според държавното обвинение ученикът е подготвял терористичен акт и е опасно за обществото да бъде оставен на свобода. Говорителката на специализираната прокуратура Сийка Милева заяви, че сигналът не е дошъл от родителите на момчето, но те са съдействали на властите.

Разследващите и някои медии бяха остро критикувани заради изтичането на информация за самоличността на заподозрения, който е непълнолетен. По случая се самосезира Агенцията за закрила на детето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG