Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Хонконг замразяват спорния закон за екстрадицията


Протестите в Хонконг накараха правителството да замрази спорния проектозакон за екстрадицията
Протестите в Хонконг накараха правителството да замрази спорния проектозакон за екстрадицията

Правителството в Хонконг спира разглеждането на спорния закон за екстрадициите за неопределено време. Това заяви лидерът на местното управление Кари Лам, цитирана от Ройтерс.

„След продължителни вътрешни обсъждания в последните два дни, заявявам че правителството взе решение да прекрати законодателната инициатива и да поднови диалога с обществото“, заяви Лам. Тя добави, че няма краен срок, след който проектозаконът да бъде разглеждан отново.

Опитът за въвеждане на екстрадиция, която можеше да позволи изпращането на хора в Китай, предизвика масови протести като стотици хиляди окупираха улиците на Хонконг, а се стигна и до сериозни сблъсъци с полицията. Миналата неделя около милион души проведоха най-масовото шествие в историята на административния район след предаването му на Китай от страна на Великобритания.

Кризата в страната накара и някои от най-големите инвеститори да заговорят за оттеглянето си, ако не бъде намерено решение на ситуацията.

По данните на Ройтерс организаторите на протеста ще инициират ново шествие в неделя, което да отправи искания за окончателното отхвърляне на закона и наказания за полицаите заради действията им срещу хората по улиците в последните дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG