Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кибератака от Китай срещу приложението Телеграм е засечена по време на протестите в Хонконг


Полицията в Хонгконг използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите
Полицията в Хонгконг използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите

Мощна кибератака срещу приложението Телеграм е засечена по време на протестите в Хонконг. Те са срещу законови промени, предвиждащи екстрадиране на заподозрени за тежки престъпления в Китай, съобщиха от компанията. Според изпълнителния директор Павел Дуров атакaта идва от китайски IP адреси.

„Мащабът на кибератаката показва, че е извършена от държава, и съвпада по време с протестите в Хонконг (координирани в Телеграм)“, написа Дуров в Туитър, цитиран от Асошиейтед прес.

Би Би Си съобщи, че администраторът на най-голямата група, координирала протестите в Телеграм, е арестуван и обвинен в нарушаване на обществения ред. Приложението често е използвано за организиране на протести заради криптирането на съобщенията и отказа на компанията собственик да предоставя достъп до данните на държавни власти.

Стотици хиляди граждани на Хонконг протестираха срещу приемането на законовите промени. Те предвиждат възможност заподозрени за тежки престъпления да бъдат екстрадирани в страни, с които Хонг Конг няма договор за екстрадиция. В момента това е невъзможно. Промените предвиждат решението за екстрадиране да се взима отделно за всеки случай. Според властите в Хонг Конг промените се налагат, за да не става територията „рай за престъпници“.

Най-сериозното притеснение на протестиращите е, че поправката ще бъде използвана за екстрадиране на хора в Китай. Хонконг е част от Китай от 1997 г., но автономията на съдебната система, законодателството и икономиката е законово гарантирано.

Протестиращите смятат, че законовите промени ще поставят правосъдието на автономната територия под контрола на Пекин. Критиците на законопроекта, сред които юристи и правозащитни организации, изтъкват като аргумент данните за нехуманно отношение към задържаните в Китай. Заради демонстрациите второто четене на законопроекта беше отложено.

Местната полиция използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите. Ранени са 72-ма души, двама са в критично състояние. Международната неправителствена организация за защита на човешките права Human Rights Watch обвини властите в използване на прекомерна сила срещу протестиращите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG