Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГДБОП отрече да е спирала интернета на потребители в акцията срещу пиратството


Техниката иззета от ГДБОП е била само за излъчване на кабелна телевизия
Техниката иззета от ГДБОП е била само за излъчване на кабелна телевизия

От ГДБОП нямат представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма интернет и отрекоха това да е в следствие на иззета по време на акция техника. Това коментира началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП Явор Колев, предаде Фокус.

„Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма интернет, какво имат предвид, дали нагнетяване на общественото недоволство, за да бъде обърнат ефектът в полза на кабелните пирати“, заяви Колев по време на брифинг в събота. Той добави, че иззетите технически средства са били свързани само с разпределението на телевизионни канали.

В края на миналата седмица по време на акция от офиси на доставчици на телевизионни и интернет услуги в Южна България органите на реда иззеха голямо количество техника и прекратиха нелегално излъчване на телевизионни програми в редица населени места. Спецакцията се проведе след сигнал до прокуратурата и ГДБОП от три частни телевизии - Би Ти Ви, Нова и HBO. Според изнесената информация само в рамките на 2 месеца трите телевизии са загубили над 10,5 млн. лева, защото кабелните оператори не са им заплащали авторски права.

По данни на ГДБОП в края на 90-те години съдържанието, излъчвано от кабелните оператори в България, е било изцяло нелегално, а днес, при 2.4 млн. абонати, то е намаляло до 50-60 процента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG