Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Делегат с кредит е викан в банката и му е казано как да гласува", разкри Нинова


Корнелия Нинова на конгреса на БСП
Корнелия Нинова на конгреса на БСП

Натиск върху членове на БСП от страна на бизнесмени и съпротива от страна на структурите на формацията са причините Корнелия Нинова да оттегли оставката си като лидер на партията. Това заяви самата тя пред бТВ.

„Започна търговия за БСП, лобита и бизнесмени започнаха да търсят кандидати, започна разединение”, каза тя. Нинова подаде оставка като лидер на левицата заради резултата от европейския вот на Пленум на партията в края на май.

Нинова обясни, че делегати са ѝ разказали случаи, в които са били подложени на натиск, за да дадат гласа си за определен кандидат за лидер на партията, но не разкри имена, за да не постави членовете на формацията на риск. „Няма да кажа имената на бизнесмените, защото обещах на делегатите да ги пазя. Изнасяйки имена и случаи ще поставя тези хора на риск. Но - делегат с кредит в банка е викан в банката и му е казано как да гласува на конгреса иначе ще има проблем с изискуемостта на кредита”, каза Нинова.

Тя обясни също, че членове и цели структури са обявили, че ще напуснат партията. „Една седмица след оставката партията беше в ступор, който прерасна в гняв. Структури от страната и членове на софийска организация започнаха да връщат партийни книжки и да искат да напускат партията. Това ме стресира. Дадох си сметка, че това, което градихме три години, е пред разпад. Не подозирах такъв ефект и си дадох сметка, че моята оставка може да доведе до сериозен спад в подкрепата за БСП. Предстоят местни избори, а ще отидем на тях разбити”, коментира Нинова.

Конгресът на партията в неделя започна с призиви на представители на регионалните структури Корнелия Нинова да оттегли оставката си. Според делегатите, които я подкрепиха, нейната оставка може да доведе до „самоунищожение“ и би била стъпка назад за партията. Още миналата седмица много от местните организации на БСП в цялата страна се обявиха за оставането на Нинова начело на партията.

„Моята грешка е, че не прецених правилно последствията от подадената оставка”, заключи Нинова.

Корнелия Нинова подаде оставка на 28 май - два дни след загубата на европейските избори. „Най-голямата отговорност трябва да се носи от председателя на партията. Така разбирам морала и достойнството в политиката", обясни решението си тогава Нинова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG