Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад: Ядрените оръжия са по-малко, но по-модерни


Северна Корея е сред държавите, които притежават ядрено оръжие, но не разкриват никаква информация за него.
Северна Корея е сред държавите, които притежават ядрено оръжие, но не разкриват никаква информация за него.

Броят на ядрените оръжия е намалял през последната година. Все по-малко вероятно е обаче тази тенденция да продължи и занапред заради изострянето на отношенията между двете най-големи ядрени сили САЩ и Русия. Това са заключенията на годишния доклад на Стокхолмския международен институт по проблемите на мира (SIPRI).

Девет са държавите, които според организацията притежават ядрени оръжия: САЩ, Русия, Китай, Индия, Пакистан, Великобритания, Франция, Израел и Северна Корея. Всички те работят за модернизирането на ядрения си арсенал.

Намаляването на броя на ядрените бойни глави се дължи на изпълнението на няколко договора между Вашингтон и Москва. Споразумението Нов СТАРТ, подписано през 2010 г., предвижда съкращаване на ядрения арсенал на САЩ и Русия до 1550 стратегически бойни глави за всяка страна. Той обаче ще изтече през 2021 г., освен ако двете страни не се съгласят да го продължат. Засега нито Москва, нито Вашингтон са заявили намерение да го направят.

Стокхолмският институт отбелязва като негативно развитие оттеглянето на САЩ, а след това и на Русия от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

За разлика от САЩ и Русия, Китай, Индия и Пакистан увеличават размера на ядрените си арсенали. Израел и Северна Корея пък не предоставят почти никаква информация за ядрения си арсенал, се отбелязва в доклада на SIPRI.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG