Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ представиха проектодоговора за придобиване на изтребители F-16


Изтребител F-16
Изтребител F-16

САЩ официално представиха на българското Министерство на отбраната предложение за договор за придобиване на изтребители F-16 Block 70, съобщи посолството на САЩ у нас. Това се случи две седмици след като Конгресът на САЩ одобри инвестиционната рамка за продажба на самолетите.

Според съобщението българската делегация от военни и финансови експерти е гарантирала, че предложението е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили.

Проектоспоразумението включва придобиване на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.

Стойността на предложението не е обявена. Тя е обект на преговори и след представянето на офертата. Преди седмица министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че офертата е значително по-ниска“ от инвестиционната рамка, одобрена от Конгреса, която беше близо 3 млрд. лева. Той каза още, че експертите от българските военно-въздушни сили смятат, че има пера, по които разходите биха могли да се съкратят, за да се вмести стойността на сделката в рамките на решението на българския парламент.

През януари парламентът реши да даде на Министерския съвет мандат да преговаря с правителството на САЩ и „Локхийд Мартин“ за придобиване на изтребители F-16. Първоначалните условия на офертата се различаваха от тези, предвидени в одобрения по-рано инвестиционен разход, но кабинетът получи право да сключи договор, който да се отклони от тях. Инвестиционният разход предвиждаше максимална стойност на сделката 1.8 милиарда лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG