Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рисунките-фалшификати в галерия "Структура" набъбнаха до 14


Галерия "Структура"
Галерия "Структура"

Проблемните работи в изложбата „Модернизъм и авангард“ са общо 14. Това стана ясно от думите на колекционера Николай Неделчев, чиито притежания са рисунките, изложени в столичната галерия „Структура“. По думите му те са стрували общо около 3500 лв., заради което не мисли толкова за материалните, а по-скоро за моралните щети. Заедно със собственика на галерия "Структура" Мария Василева, пред БНТ той говори по повод фалшификатите в изложбата.

"Има проблем с удостоверяването на автентичността на дадено произведение. Онова, което ние направихме, когато се разбра, че са базирани на други автори - внесохме жалба до главния прокурор. Свалили сме нещата и ще ги съхраним за веществени доказателства. В изложбата е упоменато, че са свалени, тъй като са обект на измама", допълни Неделчев.

Той разказа, че проблемните картини са били сред последните попълнения в колекцията му. Купил е част от тях през април 2018 г. Ползвал е услугите на реставратора доц. Стефан Белишки от НХА, който е реставрирал част от работите. Той го насочил към познат, който имал творби, които биха могли да го заинтригуват.

По-късно пред "Дневник" колекционерът уточни, че доц. Белишки няма връзка с покупката на въпросните рисунки и че реставраторът дори не ги е виждал.

Неделчев разказа още, че преди изложбата в галерията са имали дебат дали да включат тези работи и накрая решили да ги включат, но не уточни какви са били причините.

По думите му в България много рядко, даже почти никога не се стига дотам да се изследват физическите параметри на работата и едно от нещата, които възнамерява да направи сега, е да подложи картините от масло в колекцията си на експертиза, защото според него това е единственият достоверен начин да се докаже произходът на дадено произведение.

Собственикът на галерия "Структура" и един от авторите на каталога, съпътстващ изложбата, Мария Василева каза, че сертифицирането на дадено произведение е много сложен. "Това отнема години. Не искам да се оправдавам, че не сме имали време. Ние сме се позовали на документи и факти - историите, документите и легитимността на търговците, препоръките на реставратора, очевидни белези като наличието на подписи, печати, на пръв поглед вида на хартията. Но наша задача не е била да сертифицираме произведенията, а да направим изложба от тях", заяви тя.

Колекцията, изложена в галерия „Структура“ и предизвикала голям скандал в последните дни, заради откритите сред тях фалшификати е събрана от Николай Неделчев, който е изпълнителен директор на маркетинговата агенция „Публисис Груп – България“.

В интервюта, предхождащи изложбата, той казва, че е събирал творбите в продължение на 5 години. Резултатът е рисунки, живопис и пластика, изложени от 30 май в столичната галерия.

Първоначално текстът е публикуван без четвъртия абзац.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG