Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган изгуби Истанбул за втори път. Имамоглу води на изборите за кмет


Екрем Имамоглу
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозиционната Народна републиканска партия Екрем Имамоглу води убедително на кметските избори в Истанбул, съобщи Анадолската агенция. Имамоглу води с 53,6% от гласовете срещу 45,4% за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм - бивш премиер и приближен на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Вотът се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени от Имамоглу. Той победи с много малка разлика Бинали Йълдъръм. След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите и насрочи повторение на 23 юни.

Вотът се разглежда като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, растящата безработица и високите цени на храните.

Изборите са от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на общината възлиза на около 8,8 милиарда долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG