Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещо като историческа справедливост". Защо Зеленски се мести в бивш музей на Ленин


Президентът Зеленски в кабинета си, който иска да изостави.
Президентът Зеленски в кабинета си, който иска да изостави.

В първите седмици от президентския си мандат Володимир Зеленски често повтаря сцени от сериала, който го направи известен. В първия сезон на „Слуга на народа“ измисленият президент Василий Голобородко заменя кортежа от лимузини за велосипед и мести работното си място в покрайнините на Киев, за да освободи града от тежкия трафик.

След като встъпи в длъжност преди месец, Зеленски намали кортежа си от осем на две коли, но не се качи на велокипед „от съображения за сигурност“, както обясни пред журналисти.

Сега той отново погледна към сценария на сериала и обяви, че ще измести президентската администрация от традиционното й място на улица „Банкова“ в Киев в изложбения комплекс „Украински дом“. Но тук има обрат в сюжета – сградата се намира на павирано и оживено кръгово движение в центъра на града и това вероятно ще влоши и без това натоварения трафик в Киев.​

"Украински дом", който в миналото бе музей на Ленин.
"Украински дом", който в миналото бе музей на Ленин.

Контрааргументът на Зеленски е, че функцията следва формата. Според него преместването от сградата на „Банкова“, с нейните колони, разпръснати зали, тайни коридори и златни орнаменти, е необходимо за отърсването на президентството от репутацията му на непрозрачна и корумпирана институция. Новото място трябвало да донесе откритост и прозрачност.

„Отворен офис“

„Украински дом“ е построен през 1978-82 г. по времето на Леонид Брежнев. Това е пететажна сграда с огромен атриум в средата, която до разпадането на Съветския съюз през 1991 г. е била ползвана като музей на Владимир Илич Ленин.

Въпреки своето съветско минало, днес сградата неизменно е свързвана с протестите „Евромайдан“ от 2013-2014 г., които свалиха проруския президент Виктор Янукович. Тогава специалните сили използваха сградата за свой щаб, но после демонстрантите ги изгониха и мястото стана координационен център за протестите. От тогава сградата работи като изложбен център.

Новината за преместването и обновяването на „Украински дом“ бе обявена с помощта на добре режисирано видео, което бе споделено в профилите на Зеленски в социалните мрежи. Клипът напомня визуално сцена от сериала „Слуга на народа“.

Плановете предвиждат сградата да бъде превърната в отворен, остъклен „европейски офис“ с кабинети за администрацията на последните три етажа и споделени работни места на втория етаж. На партера и на пространството пред входа са предвидени кафене и пешеходна зона. Площадът отпред ще се казва „Европейски площад“ и ще има нов фонтан и пейки.

Във видеото Зеленски е пред избор – дали да има офис с гледка над Днепър или към „Европейски площад“. Той избира второто, „защото е символично“.

Критиците повдигнаха въпроса за цената на ремонта и преместването. Началникът на кабинета на Зеленски, Андрий Богдан, обясни, че финансирането ще дойде от грантове от неправителствени организации от страни от ЕС.

„Няма да вземем и стотинка от бюджета“, каза Богдан.

„Корупцията от миналото“

Зеленски планира да превърне в музей сградата на „Банкова“, която беше работно място на украинските президенти от обявяването на независимостта насам. Новият президент и неговите съветници вече се оплакаха от обърканите коридори и кичозния интериор. Кабинетът на президента, например, е украсен с мрамор и златни орнаменти, включително и в банята. В много от помещенията висят кристални полилеи и екзотични дървени статуи.

Президентството на Украйна на ул. "Банкова" в Киев.
Президентството на Украйна на ул. "Банкова" в Киев.

За някои хора в Украйна тази сграда е символ на „корупцията от миналото“. Последният ремонт бе по времето на Янукович, който според властите е ощетил държавата със 100 милиарда долара, преди да избяга в Русия.

Зам.-директорът на Националната галерия казва на Зеленски във видеото, че предстоящото преместване носи още един символ.

„Когато през 1919 г. болшевиките отварят първия музей на Ленин в Киев, те избират сградата на Централната Рада (на чието място днес е „Украински дом“ – б.р.). Може да искате да се преместите и в бивш музей на Ленин. Това е нещо като историческа справедливост“, казва Олга Балашова.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG