Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швейцария връща $133 млн. от парите на Гулнара Каримова на Узбекистан


Гулнара Каримова
Гулнара Каримова

Иззети активи на стойност 133 млн. долара, свързани с Гулнара Каримова, ще бъдат върнати на Узбекистан, съобщиха швейцарските власти. Този акт е част от кампанията по откриването и връщането на близо 1 млрд. долара, свързани с дъщерята на бившия държавен глава на страната.

Новината идва само няколко дни след като Каримова помоли настоящия президент на Узбекистан Шавкат Мирзийоев да я помилва. В първото си обръщение след влизането в затвора в Ташкент през март, Каримова обяви, че ще накара адвокатите си да спрат опитите да ѝ върнат активи на стойност 686 млн. долара, които са поместени основно в швейцарски банки.

Разследвания в Швейцария, САЩ, Швеция и Холандия свързват Каримова с дългогодишен рекет на няколко международни телекомуникационни гиганти, желаещи да влязат на пазара в Узбекистан.

От офиса на главния прокурор на Швейцария заявиха, че роднина на Каримова е прикрил вече иззетите суми, като е открил множество банкови сметки на името на различни компании, а целта е била банковите преводи да са към различни получатели. Властите в европейската страна заявяват също, че конфискуваните средства ще бъдат върнати на Узбекистан.

В началото на века Каримова бе смятана за възможен кандидат за наследник на баща си Ислам и една от най-влиятелните жени в Централна Азия. През 2017 г. тя бе осъдена на 10 години затвор, които впоследтвие бяха намалени до 5 години домашен арест. В началото на март 2019 г., обаче тя бе преместена в затвора в Ташкент, защото наруши гаранцията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG