Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова вечер на протести и атака срещу депутат на опозицията в Грузия


Протестите в Грузия продължават
Протестите в Грузия продължават

Хиляди протестиращи излязоха на улиците в Тбилиси за шеста поредна вечер с искания за незабавната оставка на вътрешния министър на Грузия. На шествието във вторник вечерта гневът на хората бе още по-голям заради новината за предстоящо дело срещу опозиционния депутат от Обединено национално движение Ника Мелиа, който получи обвинение за организиране на насилствени действия по време на протестите, а главният прокурор поиска сваляне на имунитета, както и задържането му.

„Истината и силата са тук... истинското желание за светло бъдеще на Грузия е тук“, каза по време на протеста бившият президент на Грузия и лидер на Обединено национално движение Гиорги Маргвелашвили.

Демонстрациите в Тбилиси започнаха на 20 юни, когато протестиращите се опитаха да проникнат в сградата на парламента, като тогава се стигна до тежки сблъсъци с полицията, а стотици бяха ранени. Гражданите бяха провокирани от реч на руски депутат, който беше оставен да говори на руски език от мястото на председателя на парламента. Заради агресията на полицията от първата вечер протестиращите поискаха и оставката на вътрешния министър Гиорги Гакхариа, а такава вече подаде председателят на парламента Иракли Кобакхидзе.

Управляващата партия „Грузинска мечта“ вече изпълни едно от желанията на протестиращите - изборите през 2020 г. ще се проведат по пропорционалната система.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG