Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проверила ли е КПКОНПИ всички факти по „Апартаментгейт“? Не, не е


Бившият правосъден министър Цецка Цачева
Бившият правосъден министър Цецка Цачева

Антикорупционната комисия КПКОНПИ оневини всички лица от властта, замесени в скандала "Апартаментгейт", за които през март бяха образувани проверки за конфликт на интереси.

Според публикуваните решения на комисията тя е направила задълбочена проверка и е установила, че няма конфликт на интереси при бившия председател на парламентарната група и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившия министър на правосъдието Цецка Цачева, бившите зам.-министри на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, от които започна скандалът.

Дали обаче комисията е проверила детайлно всичко, свързано с придобиването на имотите? Ако се съди по грубата грешка, допусната в едно от решенията - това за Цецка Цачева - не. КПКОНПИ дори вменява на Цецка Цачева действие, което тя не е извършила.

Излишни разсъждения

Особено детайлно КПКОНПИ разглежда поведението на Цветанов и Цачева (която тогава е председател на Народното събрание) по време на гласуването на текстовете в Закона за устройство на територията (ЗУТ), станали известни като поправката „Артекс“. Благодарение на тези промени и в последствие на тълкувателно писмо на строителен зам-министър, фирмата продължава строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“.

Заключението е, че въпреки че са гласували „за“ поправката „Артекс“ Цачева и Цветанов нямат частен интерес.

КПКОНПИ се съсредоточава върху цялата история на текста, благодарение на който „Златен век“ продължава да се строи. Особено датайлен анализ е направен на поведението на Цачева, която според комисията по това време е председателствала заседанието, след което е отстъпила мястото на свой заместник, а най-накрая е подкрепила поправката в качеството си на депутат.

За да оправдае това гласуване, КПКОНПИ разсъждава върху липсата на частен интерес от страна на Цачева, както и за рисковете, които крие купуването на жилище „на зелено“.

Всичко това обаче стъпва на един неверен факт - Цачева изобщо не е подкрепила текста. Защото не е била в пленарната зала по време на гласуването. Ако от КПКОНПИ бяха проверили наистина това, вероятно нямаше да търсят „оправдания“, каквито изисква случаят на Цветан Цветанов.

Справките

Справка в системата на парламента, която удоствоерява поведението на депутатите, показва, че поправката „Артекс“ е приета с гласовете на 76 народни представители, всички са гласували „за“, без „против“ и „въздържал се“. В доклада на КПКОНПИ Цачева е "сложена" сред тези 76 депутати, въпреки че не е присъствала.

Вместо да проверят този факт, от антикорупционния орган решават да опишат законова процедура, която да „оправдае“ действие на Цачева, което тя изобщо не е извършвала:

„Като Председател на 43-то Народно събрание тя е упражнила свои правомощия по чл.77, ал.1, т.3 от КРБ, като е председателствала по-голямата част от заседанието при провеждане на второто гласуване на ЗИД на ЗУТ, като в частта при гласуването на §29 от законопроекта на вносителя (§33 от окончателната редакция), заседанието е ръководено от заместник-председателя на 43-то Народно събрание Д.Г. В качеството си на народен представител Цецка Цачева е гласувала „за“ приемането на предложението на народния представител А.Н. за изменение и допълнение на §29 от законопроекта на вносителя (§33 от окончателната редакция), с което също е упражнила свои правомощия по служба“, твърдят КПКОНПИ.

Системата на парламента твърди друго. Текстът, предложен от Александър Ненков е бил 58-то гласуване за деня в парламента на 25 януари 2017 година. Подкрепят го 61 народни представители от ГЕРБ и още 13 от всички останали парламентарни групи. Стенограмата на вота показва, че срещу името на народния представител Цецка Цачева е посочена „0“, което означава, че тя изобщо не е натиснала бутона за гласуване.

Това веднъж се вижда от справка на общия списъчен състав на народните представители. И втори път може да бъде засечено от списъка на гласувалите „за“ поправката, където Цачева липса.

Справката от гласуването.
Справката от гласуването.

Потърсени за коментар от КПКОНПИ не успяха да обяснят защо толкова лесно достъпна информация се е оказала пречка пред техните експерти. Не стана ясно и как комисията се е сдобила с информацията, че Цачева е подкрепила лобисткия текст.

"Проверката се прави лесно"

На въпрос как е извършвана проверката пиарката на комисията обясни, че „тази информация е лесна за намиране“ и се получава „точно както го правят журналистите – от парламентарна справка“. От КПКОНПИ не успяха да отговарят на въпроса и колко експерти и сътрудници са работели по тези иначе лесни за установяване факти. Самата Цачева пък не отговори на телефонните позвънявания на Свободна Европа.

Защо няма кой да ги накаже?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG