Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ не откри нередност в евтините апартаменти на властта


Цветан Цветанов подаде оставка от публичните и партийните си постове след скандала с апартаментите
Цветан Цветанов подаде оставка от публичните и партийните си постове след скандала с апартаментите

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не откри конфликт на интереси в купуването на луксозни имоти на цени под пазарните от членове на управляващата партия ГЕРБ, заемащи висши публични длъжности. Сред проверените бяха бившият депутат и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, бившият министър на културата и настоящ депутат Вежди Рашидов.

Проверката започна на 22 март 2019 г. малко след като съвместно разследване на Свободна Европа и Антикорупционния фонд разкри, че бившият депутат и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил с луксозен апартамент за 627 евро на кв. м. от фирма „Артекс“ при пазарни цени между 2600 и 3500 евро на кв. м.

Това се е случило след като през януари 2017 г. Народното събрание приема поправки в Закона устройство на територията (ЗУТ), внесени между първо и второ четене от депутати от групата на ГЕРБ (на която Цветанов е председател към този момент). Благодарение на тези промени, фирма „Артекс“ успява да реализира проект за 34-етажния небостъргач в квартал „Лозенец“, наречен „Златен век“, чието строителство беше прекратено през април след редица проверки с различни заключения от строителния контрол.

Дни преди да купи апартамента от „Артекс”, Цветанов е изпратил писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което иска от нея да направи проверка на небостъргача и да му докладва резултатите, съобщи „Биволъ“.

В решението, публикувано в понеделник, Комисията за противодействие на корупцията приема, че Цветанов не е в конфликт на интереси, защото към момента на гласуването на промените в ЗУТ и на искането за проверка, той не е имал частен интерес – едно от трите задължителни условия за конфликт на интереси.

КПКОНПИ: Цветанов не е в конфликт на интереси, защото не притежава дялове във фирма "Артекс"

В решението на КПКОНПИ е цитиран действащият към момента на гласуването на промените в ЗУТ Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, според който „частен интерес е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лицето, заемащо публична длъжност или за свързаното с него лице. В определението изрично е записано, че „облага е всеки доход в пари или имущество, включително [...] получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по–ниски от пазарните“.

Институцията обаче приема, че при Цветанов такова условие не е налице, защото той не е свързан с „Артекс“ към момента на приемане на закона (т.е. нито той, нито свързани с него лица притежават дялове във фирмата). Изтъква се също, че Цветанов не е бил член на Комисията по околната среда и водите, нито на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, които са разгледали законопроекта за изменение на ЗУТ. Цветанов не е гласувал на първото четене в пленарна зала, а само на второто, пише също в решението.

Освен това според проверяващите Цветанов не би могъл да повлияе върху решенията на депутати или общинската администрация във връзка с фирмата „Артекс“, защото те не са му били пряко подчинени.

Подобен е мотивът и при вече бившия министър на правосъдието Цецка Цачева, за която „Биволъ“ съобщи, че е придобила заедно със сестра си апартамент от 198 кв.м. при цена от 670 евро на кв.м. Макар че е гласувала при приемане на промените в ЗУТ, тя не е имала частен интерес от гласуваните законови промени, заключават проверяващите. „Не се установи тя самата или свързано с нея лице да притежава поименни акции или да участва в управителните или контролни органи на дружеството „Артекс“* АД или да е в състояние на друг вид „икономически зависимости“ с дружеството“. Антикорупционната комисия изтъква също, че жилището е купено „на зелено“ и обяснява с това по-ниската му цена.

Не е в конфликт на интереси и заместник-министърката на спорта Ваня Колева и кумица на Цветан Цветанов, която също има имот в луксозната сграда „Летера“, купен на цена около 1340 евро на кв. м. КПКОНПИ е установила, че към датата на сключването на сделката Колева е била парламентарен секретар в министерството на младежта и спорта и като такава не е могла да упражни правомощия по служба във връзка с осъществяване на сделки с недвижими имоти.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов, който чрез своя фирма е купил апартамент с площ 116 кв. м. за 856 евро на кв., също не е в конфликт на интереси, заключи комисията. КПКОНПИ е установила, че той не е упражнил правомощия по служба в качеството си на министър или на депутат.

При настоящия зам.-министър на енергетиката и бивш шеф на НЕК Красимир Първанов, който е купил два апартамента от „Артекс“ на занижени цени проверяващите също не са установили упражнени правомощия по служба, съответно липсват данни за конфликт на интереси.

Антикорупционната комисия излезе също с решение по проверката на имуществото на министъра на туризма Николина Ангелкова. Институцията започна проверката след сигнал от депутати от НФСБ. Лидерът на партията коалиционен партньор на ГЕРБ Валери Симеонов съобщи, че Ангелкова е придобила имот в кв. „Овча Купел“ с площ 142 кв. м. и цена 61 хил. лева. Той сигнализира и за разминавания в декларациите за имуществото на министърката. Проверката е установила, че тя не е упражнила правомощия по служба при придобиване на имота.

Не е в конфликт на интереси и председателят на ВКС Лозан Панов. Настоящата съпруга на Панов Елисавета е придобила апартамент от фирма „Артекс“ на занижена цена. Проверката на КПКОНПИ е установила, че апартаментът е купен от нея две години преди двамата да сключат брак и преди самият Лозан Панов да бъде назначен за председател на ВКС. Сигналът е препратен към Инспектората към ВСС.

*В решенията на КПКОНПИ името на фирмата е заличено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG