Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дарт Викторович Вейдър. Кандидат за депутат от Одеса


Дарт Вейдър, който бе кандидат от Интернет партията през 2014 г. Няма данни дали днес същият Дарт Вейдър е кандидат.
Дарт Вейдър, който бе кандидат от Интернет партията през 2014 г. Няма данни дали днес същият Дарт Вейдър е кандидат.

Тъмната страна на силата се включи в парламентарните избори в Украйна, които са насрочени за 21 юли. Избирателите в Одеса ще могат да подкрепят кандидат, който обичайно предизвиква само страх – Дарт Вейдър.

Цялото му име е Дарт Викторович Вейдър. И в бюлетината ще бъде изписано точно така. На сайта на Централната избирателна комисия на Украйна той е записан като кандидат за 135-и едномандатен район в Одеса.

Кандидатът наистина се казва така. Предполага се, че това не е рожденото му име и го е придобил по-късно. Вейдър е предоставил задължителната по закон информация от няколко изречения за себе си – роден е в Киев на 4 октомври 1987 г. и е живял там в последните пет години. Има чисто съдебно минало и висше образование.

В момента Вейдър е управител на „Тъмната страна на силата“ ООД, регистрирана през 2015 г. с 10 хиляди гривни капитал, около 335 евро.

Вейдър е номиниран от основаната от него политическа партия, „Блокът на Дарт Вейдър“. Политическите му позиции обаче остават скрити зад черния му шлем.

Кандидат като Дарт Викторович Вейдър не е изненада за избирателите. Претендент с името Дарт Вейдър беше включен в бюлетината за кметските избори в Одеса през 2013 и 2015 г., както и за президентските през 2014 г. Тогава обаче второто име на кандидата бе Миколайович.

Този Вейдър, или някой друг Вейдър, бе начело и в листата на Интернет партията на Украйна на изборите през октомври 2014 г., но не получи достатъчно гласове, за да влезе в парламента.

450-местният парламент на Украйна, Върховната рада, се избира по смесена мажоритарна и пропорционална система. Проучванията дават 48% подкрепа за партията на президента Зеленски, „Слуга на народа“. Тя не издига кандидат в 135-и едномандатен район в Одеса, но Вейдър ще има възможност да премери сили с кандидати на партиите на бившия президент Петро Порошенко, бившия премиер Юлия Тимошенко и дори с партията на рок звездата Святослав Вакарчук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG