Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изведнъж станало кисело: Русия обяви виното от Грузия за "недостатъчно качествено"


Бутилки с грузинско вино на изложение в Тбилиси
Бутилки с грузинско вино на изложение в Тбилиси

Някои казват, че това е обичайната практика на Русия, когато иска да притисне съседите си. Кремъл казва, че това няма нищо общо с политиката. Но след избухването на протестите срещу руското влияние в Грузия, Москва напомни за една форма на наказание, която зависимите от нея страни добре познават – забрана на най-популярните продукти.

Руската агенция за защита на потребителите, „Роспотребнадзор“, обяви, че внасяните от Грузия вина са със силно влошено качество. Само за миналата година 50 милиона бутилки грузинско вино са влезли на руския пазар. „Роспотребнадзор“ обеща да засили контрола и вече спря на границата партиди от осем грузински винарски къщи.

Агенцията още съобщи, че над 200 хиляди литра от внесеното през 2018 г. вино е под „необходимото качество“, което било три пъти повече в сравнение с 2014 г. „Роспотребнадзор“ не казва дали действията им имат връзка с покачващото се напрежение между двете страни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също не вижда връзка. „Тук няма политически конфликт. Това са превантивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите граждани“. Така той обясни извънредните проверки на грузинското вино.

Други обаче не крият връзката. Близкият до Кремъл телевизионен водещ Дмитрий Кисельов заклейми протестите, които започнаха след речта на руски депутат от трибуната на председателя на парламента на Грузия. Кисельов постави под съмнение от екрана качеството на грузинското вино и на популярната марка минерална вода „Боржоми“.

„Ако Грузия се държи толкова неприветливо към руски депутати, тогава си струва да се запитаме: За какво ни е в Русия „Боржоми“? И за какво ни е грузинското вино“. На следващата сутрин дойде съобщението от „Роспотребнадзор“.

Протестите в Тбилиси продължават вече седмица. Всичко започна след като депутатът от Държавната дума на Русия Сергей Гаврилов седна на председателското място в парламента на Грузия и произнесе реч на руски по време на международна асамблея на законодатели от православните страни. Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе подаде оставка.

Владимир Путин забрани полетите на руски авиолинии до Грузия. Двете държави водиха война през 2008 г. заради отцепилите се от Грузия региони Абхазия и Северна Осетия, които и до днес са под контрола на Русия. Затова сега никой не се изненадва от забраната за внос на вино.

През 2006 г. Русия също забрани вноса на вино и минерална вода от Грузия. Тогава президентът Михаил Саакашвили сближаваше страната си с ЕС и НАТО. Забраната бе отменена чак през 2013 г. Русия е най-големият пазар за грузински вина и мнозина приемат действията на Кремъл като политически мотивиран натиск върху държава, която се опитва да се отскубне от орбитата му.

Грузия не е сама обаче. През 2006 г. Молдова получи подобна забрана за износ на вино за Русия. Нова забрана бе наложена и през 2013 г., няколко дни преди Молдова да подпише серия от споразумения с Европейския съюз. При подобни условия, Русия е затваряла преди време пазара си за литовски млечни продукти, таджикски ядки и украински шоколади.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG