Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да сме тихи". Бизнесът отговаря на Закона за шума на Валери Симеонов


Протестиращите поискага президентът да наложи вето на Закона за шума в околната среда
Протестиращите поискага президентът да наложи вето на Закона за шума в околната среда

В средата на деня навън е повече от 30 градуса, но пред президентството са се събрали стотина души - собственици на заведения, диджеи, музиканти и много младежи. Някои носят тениски с надпис “Няма да сме тихи”, а други - листове хартия, на които пишат молби до президента. Искат от него да наложи вето на Закона за защита от шума в околната среда, с който депутатите забраниха шума на открито от 14 до 16 часа и от 23 до 8 часа сутринта.

“Едни хора, които се опитват по много честен път да си изкарат хляба, искат да си го защитят”, обяснява пред Свободна Европа актьорът Ивайло Димитров. “Надявам се законът да бъде преразгледан. В момента е 15 часа и сме на място, където шумът е повече от позволените в новия закон 55 децибела. Звънът от моя телефон произвежда шум, равен на 72 децибела”.

"Да бъде тишина"

Според новия закон санкцията за физическите лица ще е между 500 и 1000 лв. при първо нарушение и между 2000 и 6000 лева при повторно. За бизнеса имуществена санкция е от 3000 до 6000 лв. при първо нарушение и от 5000 лв. до 12 хил. лв. при повторно.

Въпросните глоби обаче са предвидени само за случаите, в които проверяваните не съдействат на контролните органи. Тоест, ако не предоставят вече съществуващи данни за нивата на шума или не изпълняват издадени предписания.

Полицаите ще могат да издават писмено разпореждане за незабавно спиране на музиката, ако установят озвучаване на открито след 23 часа. Ако нарушителят откаже да се съобрази, обектът му ще може да се затвори за 3 дни. При повторно нарушение в рамките на една година обектът ще може да се затвори за 14 дни.

“Когато съм бил малък, моите родители са ми чели приказки. Приказките със щастлив край завършват с “яли, пили и се веселили”. Аз не искам да чета приказка на моя син, която да завършва с “те си легнали в 10 часа”, казва Лъчезар Йорданов - собственик на заведения.

Валери Симеонов - инициаторът на така наречения “тих закон”, не е съгласен. На 19 юни, когато беше приет законът, той определи постижението си като “слагане на край на шумовата анархия”.

Протестиращи носят тениски с надпис "Няма да сме тихи"
Протестиращи носят тениски с надпис "Няма да сме тихи"

"От 14 до 16 часа се забраняват такива нива на шум, че разговорът, който водим в момента, би се оказал незаконен, казва музикантът Боян Савов. И добавя, че ако разговорът ни пречи на някого, той ще може да подаде сигнал срещу нас. Савов коментира, че дори и фонтанът до президентството би трябвало да се спре по това време на деня, защото е “прекалено шумен”.

"В ущърб на много хора"

От протеста в президентството заедно с Радослав Мирчев отиваме в неговия бар “Петък”. Мирчев разказва, че новият закон не го засяга пряко, защото заведението му няма външни търговски части.

“Акциите на Валери Симеонов за шума повлияха на туризма в Слънчев бряг”, коментира той и уточнява, че няма против да има закон за шума, “но не в този му вид”.

“Нашата дейност няма да бъде засегната, защото нямаме външни търговски части. Въпросът е, че има една асоциация - Българската асоциация на заведенията, в която ние и много колеги членуваме и в която има много потърпевши. Много е важно в такива моменти да бъдем заедно и да искаме диалог със законодателя. Този закон ще бъде в ущърб на много много хора - не само на бизнеса, но и на всички хора, които обичат да излизат вечер.”, твърди Мирчев.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG