Връзки за достъпност

Извънредни новини

Туск към Путин: Отживелица са авторитаризмът и култът към личността


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази категоричното си несъгласие с твърдението на руския президент Владимир Путин, че прогресивните идеи на западните демокрации са отживелица, предаде Франс прес. И му отвърна, че отживелица са авторитаризмът, култът към личността и законите в полза на олигарсите.

В интервю, публикувано днес във в. "Файненшъл таймс", Путин заяви, че либералните ценности са отживелица. Според руския президент прогресистите "вече не могат да налагат на хората какво да правят, както опитваха да правят през последните десетилетия".

В отговор председателят на Европейския съвет заяви иронично, че само безсънието, дължащо се на смяната на часовите пояси, му е позволило да прочете цялото интервю.

"Трябва да кажа, че съм напълно несъгласен с аргумента, според който либерализмът е отживелица. Като европейци, ние защитаваме твърдо и недвусмислено либералната демокрация", заяви бившият полски премиер на пресконференция в японския град Осака, където се провежда срещата на високо равнище на Г-20.

"Който казва, че либералната демокрация е отживелица, казва с това, че свободите са отживелица, че правовата държава е отживелица и че човешките права са отживелица", подчерта Туск.

"Тази прогресивна идея предполага, че нищо не може да се направи. Че мигрантите могат да убиват, грабят и изнасилват напълно безнаказано, защото правата им се защитават", отбеляза по-рано Владимир Путин.

Той отправи критики към решението на германската канцлерка Ангела Меркел да отвори границите на страната си за един милион бежанци, определяйки го като кардинална грешка. В същото време той похвали политиката на затваряне на границите за нелегални мигранти, водена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG