Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалистите сами срещу себе си. Опозицията бойкотира местните избори в Албания


Възрастен мъж гласува на изборите в Шкодра
Възрастен мъж гласува на изборите в Шкодра

С бойкот на опозицията, ниска избирателна активност, но спокойно и без насилие, преминаха местните избори в Албания, съобщи Ройтерс. Изказаните опасения от редица западни държави за възможни сблъсъци по време на вота се оказаха безпочвени, а най-острата реакция срещу гласуващите бяха песни и лозунги от времето на социализма.

„Ясната воля, изразена от албанците днес, бе да не се явят на тези еднопартийни избори“, заяви лидерът на опозиционната Демократическа партия Лузлим Баша. Премиерът и лидер на социалистите Еди Рама пък заяви, че вотът е бил „победа за европейска Албания“.

Едва 21,6 процента от имащите право на глас са отишли до урните в неделя по данни на Централната избирателна комисия. В 31 от общо 61 общини, в които се проведоха избори, представители на Социалистическата партия се явиха без срещу тях да има друг кандидат, а в 24 други се изправиха срещу кандидати на новосформирана партия от бивши членове на демократите.

Преди няколко седмици президентът Илир Мета се опита да отмени гласуването заради неспирните протести и бойкота на опозицията, която още през февруари напусна парламента и бе обявила, че по никакъв начин няма да участва в местните избори. Представители на Европейския съюз отправиха предупреждения, че неспирните разногласия между политическите партии могат да бъдат пречка за началото на преговорите за присъединяване към блока. Решението дали да стартират преговори с Албания и Северна Македония трябва да бъде взето през есента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG