Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК върна обратно консорциума „Аркад“ като изпълнител на "Турски поток" у нас


Проектът за Турски поток в България е на стойност над 2 млрд. лева
Проектът за Турски поток в България е на стойност над 2 млрд. лева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението на „Булгартранзгаз“ да промени строителя на „Турски поток“ през българска територия. В края на май държавната компания декласира консорциума от Саудитска Арабия „Аркад“ и пристъпи към сключване на договор с обединението „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ).

След като бе определен за строител на 474-те км. от турско-българската до българо-сръбската граница заради най-изгодна ценова оферта, „Аркад“ бе декласиран с мотива, че не е подал навреме набор от изискани документи. Тогава от ГРРБ са подобрили значително офертата си, а според газовия оператор „Аркад“ са се отказали от поръчката, което води до възлагането й на техния конкурент.

Според КЗК това решение е незаконосъобразно и изпълнението трябва да бъде възложено на консорциума от Саудитска Арабия.

В жалбата, която „Аркад“ подаде преди няколко седмици, се казва, че от „Булгартранзгаз“ не са имали право едностранно да определят дата за сключване на договор и да поставят ултиматум, според който неявяването на представител на консорциума в определена дата и час да се счита за отказ от поръчката.

Става ясно още, че докато е чакала „Аркад“ да събере необходимите документи, „Булгартранзгаз“ е водела преговори с ГРРБ, а доказателство затова е писмо, в което обединението е предложило намаляване на първоначално предложената цена с цели 31.15 %. КЗК е отчела това като недопустимо изменение на офертата извън регламентираните срокове, след като кандидатът е бил наясно с предложението на другия участник.

Решението на антимонополната комисия подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, което може да доведе до допълнително забавяне на проекта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG