Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд Тръмп предупреди Иран "да не си играе с огъня"


Доналд Тръм показва в Белия дом заповедта за налагане на нови санкции върху Иран, Юни 2019 г.
Доналд Тръм показва в Белия дом заповедта за налагане на нови санкции върху Иран, Юни 2019 г.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди Иран “да не си играе с огъня”. Поводът за думите му е съобщението на Техеран, че запасите на страната от слабо обогатен уран са превишили равнището, разрешено от международното споразумение за неговата ядрена програма.

Те много добре знаят какво правят. Играят си с огъня”, каза Тръмп пред репортери в Белия дом. “Сериозно ли?”, беше отговорът на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф в Туитър.

САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение през 2018 г. Техеран се опита да приложи натиск върху останалите страни да запазят споразумението, но на 8 май обяви, че вече няма да се съобразява с ограниченията за обогатяване на уран.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова близкоизточната страна да спре с ядрените опити. “Докато Иран продължава да отхвърля дипломацията и да разширява ядрената си програма, икономическият натиск и дипломатическата изолация ще продължат”, коментира Помпео.

Ядреното споразумение от 2015 г. ограничава обогатяването на иранския уран като условия за облекчаване на международните санкции. САЩ едностранно се оттеглиха от договора през 2018 г и по-късно отново наложиха санкции, които иначе бяха вдигнати, когато договорът беше в сила.

Властите в Иран се оплакаха, че останалите страни - Франция, Германия, Китай и Русия,- не са направили достатъчно, за да смекчат ефекта от санкциите, наложени от САЩ върху иранската икономика. Техеран постави ултиматум на тези страни да предложат “облекчение от санкциите”. Ако това не се случи, ще започне обогатяване на уран над допустимите норми.

Европейските страни предупредиха, че всяко нарушение на споразумението ще има последствия, но не уточниха какви. Зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков също изрази разочарование от превишаването на лимита за обогатяване на уран, но обяви, че подобно развитие не бива да се драматизира прекалено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG