Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никога повече не заплашвайте САЩ". Тръмп предупреди Иран с "официален край"


Президентът на САЩ Доналд Тръмп.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп.

„Ако Иран иска да се бие, това ще бъде официалният край на Иран. Никога повече не заплашвайте Съединените щати“. Това написа в неделя в Туитър американският президент Доналд Тръмп, с което засили безпокойството за възможен военен конфликт между САЩ и Иран, предаде Ройтерс.

Заплашителните думи на Тръмп идват след като през миналата седмица бяха нападнати няколко петролни съоръжения на Саудитска Арабия, а в неделя бе изстреляна ракета в „зелената зона“ в Багдад, която избухна в близост до американското посолство.

Източник на Ройтерс в Държавния департамент на САЩ е заявил, че ракетата в Багдад не е ударила сграда, свързана с посолството на САЩ и взривът не е взел жертви. Към момента никой не е поел отговорност за атаката, но правителството се отнася към нея „много внимателно“.

По-рано от Рияд обвиниха Техеран за нападенията над две петролни платформи с помощта на дронове в Саудитска Арабия във вторник. Два дни преди това четири кораба, включително два саудитски петролни танкера, бяха саботирани край бреговете на Обединените арабски емирства.

Напрежението в Близкия изток расте след като Иран отказа да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение в случай, че другите държави в него не защитят страната от санкциите наложени от САЩ. От своя страна Вашингтон реши да увеличи военното си присъствие в региона като изпрати един самолетоносач и още няколко съда заради заплахата от развитието на иранската ядрена програма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG