Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сблъсъци в Хонконг. Протестиращите щурмуваха местния парламент


Хонконг, 1 юли 2019 г.
Хонконг, 1 юли 2019 г.

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотиците демонстранти, които щурмуваха сградата на регионалното законодателно събрание, съобщи Ройтерс. Поводът за недоволството е законопроект за екстрадицията в континентален Китай, който предизвиква протестите на стотици хиляди вече четвърта седмица. Властите все така отказват да оттеглят напълно текста, а само го обявяват за замразен.

В понеделник протестиращите успяха да проникнат в сградата като разбиха металните заграждения и счупиха няколко прозореца. Насилието съвпада с годишнината от връщането на бившата британска колония на Китай през 1997 г.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам разкритикува действията на демонстрантите, а полицията разчисти улиците близо до финансовия център, за да може бизнесът да възобнови работа. „Натъжена и гневна съм от проявите на насилие“, каза Лам. Тя обеща нарушителите да бъдат наказани и обяви, че спорният законопроект за екстрадицията, който предизвика протестите, няма да бъде поставен за разглеждане.

Демонстрантите в Хонконг "се стремят към демокрация", коментира президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес. По-рано Белият дом призова в комюнике и властите, и демонстрантите към сдържаност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG