Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев и Си Цзинпин обявиха връзките между България и Китай за "стратегическо партньорство"


Румен Радев и Си Цзинпин в Пекин
Румен Радев и Си Цзинпин в Пекин

България ще подпише декларация за установяване на отношения на стратегическо партньорство с Китай. Това стана ясно по време на посещението на президента Румен Радев в Китай по покана на Си Цзинпин.

„Предстои ни исторически акт - обявяване на съвместна декларация между Република България и Китайската народна република за установяване на отношения на стратегическо партньорство“, каза Радев. „Вярвам, че ще продължим заедно да играем конструктивна роля в двустранен и международен план, да работим в дух на разбирателство и сътрудничество за просперитета на нашите народи, за общия мир и сигурност на света“, допълни той, цитиран от БТА.

„Отношенията между нашите народи са изключително добри. Сега, когато отбелязваме 70 години от установяването на дипломатически отношения, те се издигат до ниво стратегическо партньорство. Така че ние трябва да използваме тази голяма възможност в променящата се световна ситуация, да развиваме нашето партньорство и да дадем нов стимул за развитието на нашите отношения“, каза Си Цзинпин.

В декларацията за стратегическо партньорство се посочва, че страните ще си сътрудничат в сферите на търговията, инвестициите, инфраструктурата, малките и средни предприятия, електронната търговия и се потвърждават ангажиментите към целите, заложени в подписания междуправителствен Меморандум за разбирателство за съвместно реализиране на инициативата "Един пояс, един път", съобщи още БТА. Документът предвижда и разширяване на сътрудничеството в областите на културата и на туризма, а също и на научните изследвания и технологиите.

По-рано по време на посещението си в Китай Радев отбеляза, че има три важни проекта, чиято реализация би довела до ускорено развитие на отношенията между двете страни – изграждането на редовна авиолиния София – Пекин, разкриване на клон на китайска банка в България, както и изграждане на българо-китайски център за научни изследвания и иновации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG