Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изгрев на "Корал". Защо нямат право да ви глобяват за палатка на плажа (засега)


Плаж "Корал" по изгрев слънце на 1.07.2019 г.
Плаж "Корал" по изгрев слънце на 1.07.2019 г.

Десетки къмпингуващи в "Корал" се взираха в понеделник сутрин в първия юлски изгрев. Но много от тях бяха там със смесени чувства - хем се радваха на празника Джулай, хем се опасяваха, че община Царево може да ги глоби.

Всъщност, това лято нито една община не може да глобява за къмпингуване – нито на "Корал", нито някъде другаде по крайбрежието на Черно море. Ето защо.

В настоящия закон няма глоби за къмпингуващи, а промените не предвиждат такива до 2021 г.

Настоящото законодателство не забранява свободното къмпингуване в страната. Забранено е единствено паленето на огън в защитени територии. Ако имотът пък е частен, собственикът има правомощията да позволи или забрани опъването на палатки, паркирането на кемпери и каравани, например. Законът за устройство на черноморското крайбрежение (ЗУЧК) в момента не предвижда и никакви глоби за спане на палатка.

Българското законодателство не забранява свободното къмпингуване

Това се променя при влизането в сила на новите изменения в закона, които в настоящия си вид забраняват къмпингуването с кемпер или палатка в Зони А и Б от Черноморското крайбрежие, включително и в частни имоти. Въвеждат се и глоби за поставяне на палатка върху пясъчна дюна и паркиране на кемпер по Черноморието.

Промените в закона обаче няма да важат за този летен сезон, тъй като се предвижда срок от една година преди да влязат в сила и още една година преди да могат да се налагат новите глоби. Тоест, според ЗУЧК къмпингуващите ще могат да бъдат глобявани чак през 2021 г.

Според съда къмпингуването е част от правото на гражданите да се придвижват свободно

Всъщност ограничаването на къмпингуването по начина, предвиден в промените на ЗУЧК, е противоконституционно според Върховния административен съд (ВАС). Това напомнят протестиращите срещу проектозакона от групата „Бетономорие“, които планират да обжалват промените, след като влязат в сила. Става въпрос за две решения на ВАС, с които съдът отменя общински наредби, забраняващи къмпингуването.

"Забраната за разполагане на палатки на територията на цялата община Бяла нарушава основното право на гражданите свободно да се придвижват на територията на страната"

Първото решение е от 2010 г., с което ВАС отменя наредба, издадена от община Несебър, с аргумента, че е противоконституционна, тъй като недопустимо ограничава правото на свободно придвижване на българските граждани.

"Това право е гарантирано от чл.35 на Конституцията на РБ и може да бъде ограничено само със закон и то само за посочените в разпоредбата цели, а именно за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани. Желанието на група собственици на неурбанизирани поземлени имоти в местността "Иракли" да ограничат достъпа на хора, автомобили и палатки до морския плаж не може да бъде причина за приемане на правна норма, регламентираща състав на административно нарушение, с което се забранява разполагането на палатки и/или каравани извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинг", категоричен е ВАС по този казус.

Второто подобно решение на ВАС е от 2017 г. и този път отменя забрана за къмпингуване на Карадере, наложена от община Бяла. В този случай съдът постановлява, че „Забраната за разполагане на палатки на територията на цялата община Бяла нарушава основното право на гражданите свободно да се придвижват на територията на страната. Това право е гарантирано от чл. 35 на Конституцията на РБ“.

Снимки от въздуха на местността Арапя, които показват скоростта на застрояване. Арапя също е под контрла на община Царево
Снимки от въздуха на местността Арапя, които показват скоростта на застрояване. Арапя също е под контрла на община Царево

Наредба на община Царево обаче предвижда глоби до 5 хиляди лева за палатка на плаж Корал

В момента единствената община, издала наредба, с която се забранява свободното къмпингуване и се предвижда налагането на глоби за това, е община Царево. За да влезе в сила обаче, тя трябва да бъде одобрена от областния управител в Бургас Вълчо Чолаков, който по-рано тази година отхвърли цялата наредба за обществения ред на Царево (в която е и забраната на къмпингуването) с аргумента, че не е спазен законовият процес по приемане. Това обяснява Дончо Бораджиев, адвокатът на сдружение „Да запазим Корал“ в интервю за Свободна Европа. Той припомня и че нов вариант на наредбата, който е абсолютно същият като току-що отхвърления, е качен на сайта на общината по-късно същия ден.

Нов вариант на наредбата, който е абсолютно същият като току-що отхвърления, е качен на сайта на общината по-късно същия ден

По думите му дори и в случай, че областният управител приеме наредбата, която вече веднъж е отхвърлил, тя пак ще е противоконституционна по две причини. Първата е в това, че спорът е аналогичен на този между Карадере и Иракли и общините Бяла и Несебър.

Втората причина е в това, че настоящото законодателство не забранява къмпингуването с палатки, кемпери и каравани, нито предвижда глоби. Такива се предвиждат в новия Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, но биха могли да влязат в сила чак през 2021 г.

В момента от община Царево смятат, че имат право да глобяват и че правото им произтича от наредбата им, но наредбата им все още не е влязла в сила. А дори и да влезе - до 2021 година глоби не могат да се налагат“, обобщава Дончо Бораджиев.

Коментарът на кмета на общината е, че дългогодишната практика е наложила изработването на тази наредба за къмпингуването, съобщава bTV.

"Ние създаваме регламент и правила, по които да се действа. Ако Вие сте собственик на имот и видите опънати 100 палатки, как ще реагирате? Ежедневно в Община Царево се сблъскваме с този проблем", казва Даниел Скулиев, който е председател на Общинския съвет в Царево в интервю за bTV .

„Не може подзаконово нормативен акт да вкарва регулации и да забранява неща, които не са забранени по закон“, категоричен е адвокатът от Сдружение „Да запазим "Корал“ Дончо Бораджиев.

Застрояването на диви плажове противоречи на Конституцията

Наскоро конституционният съдия Красимир Влахов представи тезата си, че част от застрояването на Черноморието противоречи на конституцията. Според него практиката да се позволява застрояването на диви плажове чрез преобразуването им в поземлени имоти всъщност е в ущърб на обществения интерес, който е да съхранява природното богатство, а не да се отнема от държавата за застрояване, което обслужва частни интереси.

Борбата за запазването на единствения незастроен плаж на юг от Бургас

​Случаят с плажа "Корал" всъщност е уникален, заради огромния частен имот от 65 декара, който се намира точно зад защитените дюни и плажна ивица. Схемата“, по която този имот преминава от общинска земя в частна и след това е препродаден на испанската компания „Ибердрола инмобилиариа“, е описвана като един от най-скандалните случаи на политическа корупция, свързана с разпродажбата на държавни и общински земи по Черноморието. Първоначалният купувач на терена купува от община Царево на цена от 7 долара на квадрат и четири години по-късно продава на чуждестранния инвеститор на цена от 400 евро на квадрат, правейки зашеметяваща печалба. ​

Засега обаче Сдружение „Да запазим "Корал“ успява да предотврати предвидения от испанската фирма строеж на ваканционно селище за 2 500 души. На плажа "Корал" и в гората зад него има декари със защитени плажни дюни, както и находища на блатно кокиче, което е рядък вид. До 2003 г. местността е била защитена територия и природна забележителност на име „Блатно кокиче в къмпинг „Корал“. Тя е заличена като такава с министерска заповед, което става непосредствено след продажбата на земята от общината.

Информацията в обществения кадастър за частния имот зад плаж Корал
Информацията в обществения кадастър за частния имот зад плаж Корал

Хотелски комплекс може, палатки не!

„Не може подзаконово нормативен акт да вкарва регулации и да забранява неща, които не са забранени по закон“

Това лято Свободна Европа установи, че около имота на фирма „Ибердрола“ има ограда и частни охранители бдят над това, да не се преминава с автомобили през него и да не се разпъват палатки. Теренът е гора и граничи с дюните на плажа, върху които е поставена и част от оградата.

На плажа вече няма тоалетни и той не се стопанисва от общината по начина предвиден в ЗУЧК. Това казва Атанас Русев, който е бивш наемател на плажа "Корал". Той казва, че го взима за стопанисване през 2008 г. за 5 години, защото „научава какво планират да правят с него“ и иска „да го опази“.

„В момента плаж "Корал" е изключителна държавна собственост. На този плаж правомощия има държавата. Няма как местният кмет да ходи там и да глобява когото и да било. Но местният кмет има задължения по закон към този плаж, както и към другите охраняеми и неохраняеми плажове. Задълженията му са да почиства плажа, да извозва боклуците и да осигури санитарно-хигиенни условия. Той не спазва това през последните 5 години“, коментира Русев.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG