Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се откажем от архаичните идеи на Студената война." Путин иска да възстанови връзките със Запада


Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин е готов да поднови двустранния диалог с администрацията на американския си колега Доналд Тръмп, както и да възстанови връзките със страните от Европейския съюз (ЕС). Това каза той в интервю за италианския вестник „Кориере дела сера“, публикувано в четвъртък, в навечерието на посещението му в Италия.

„Ние сме готови за конструктивни отношения с всички политически сили, получили мандат от европейските избиратели“, заяви Путин.

Руският държавен глава категорично отрича страната му да се е намесвала по някакъв начин в проведените през май избори за Европейски парламент. По думите му тези обвинения служат за обяснение на неубедителните резултати на някои европейски партии.

„Ако искаме да излезем от сегашната токсична ситуация, трябва да се откажем от архаичните идеи на Студената война, основани на „възпиране“ и „концепция за блокове“. Трябва да има единна и неделима система за сигурност. Тя трябва да се основава на основните принципи, установени в Хартата на ООН и в Заключителния акт от Хелзинки, включително неупотребата на сила или на заплаха със сила, ненамеса във вътрешните работи на суверенни държави, мирно политическо уреждане на споровете“, казва още Путин пред италианското издание.

Путин определя като „пик на абсурда” твърденията за намеса на Русия в американските президентски избори, спечелени от Тръмп. Според него разследването на специалния прокурор Робърт Мълър така и не е установило факти в тази посока, но въпреки това санкциите, въведени по този повод срещу Русия, продължават да действат. В заключенията от разследването си обаче Мълър изтъква, че са открити доказателства за руска намеса в изборите в САЩ.

Той приветства „усилията на Италия по укрепване на взаимното разбирателство в Евроатлантика“, подчертавайки, че страната му винаги е открита за съвместна работа и с „другите западни партньори за противодействие на реалните предизвикателства и заплахи за сигурността, включително международния тероризъм, наркотрафика, киберпрестъпността“.

Руският президент традиционно отдели сериозно внимание и на отношенията между Москва и Киев, припомняйки, че подобряването им е възможно само ако Украйна започне да спазва минските споразумения и спре да нарича воюващите в Донбас „сепаратисти“.

Според него новият украински президент Володимир Зеленски има да решава множество проблеми, останали от предшественика му Петро Порошенко: „Принудителна украинизация, забраната за използването на руския език от милиони граждани на Украйна, включително в университети и училища, широкото разпространение на неонацизма, гражданския конфликт в югоизточната част на страната и опитите на бившите власти да унищожат крехкия междурелигиозен мир“.

В заключение Путин посочи, че „властите в Киев най-накрая трябва да разберат, че общият интерес не е в конфронтацията между Русия и Украйна, а в развитието на прагматично сътрудничество, основано на доверие и взаимно разбирателство. Ние сме готови за това“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG