Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЕМ очаквано назначи Емил Кошлуков начело на БНТ за постоянно


Емил Кошлуков по време на изслушването си в СЕМ
Емил Кошлуков по време на изслушването си в СЕМ

Досегашният временен генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков получи поста за постоянно, след като събра три гласа от членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ).

За бившия изпълнителен директор на ТВ 7 гласуваха председателят на съвета София Владимирова (номинирана от ГЕРБ), Бетина Жотева (назначена от президента Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (номинирана от БДЦ). Против Кошлуков гласуваха Иво Атанасов (БСП) и Ивелина Димитрова (назначена от президента Румен Радев).

Останалите кандидати, достигнали финалния етап на конкурса, бяха Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов, Сашо Диков и Стоил Рошкев.

Гласувалите за Кошлуков София Владимирова, Бетина Жотева и Розита Еленова (отляво надясно)
Гласувалите за Кошлуков София Владимирова, Бетина Жотева и Розита Еленова (отляво надясно)

Решението на СЕМ изглежда очаквано предвид факта, че същият човек получи временно поста след оставката на Константин Каменаров, който през април окончателно бе осъден на година и три месеца условно за шофиране в нетрезво състояние.

Преди това Кошлуков бе програмен директор на БНТ 1. Тази позиция му бе предложена от Каменаров преди 2 години, малко след като двамата участваха един срещу друг в тогавашната надпревара за избор на генерален директор на БНТ.

Началният престой на Кошлуков в обществената медия бе белязан от протести на журналисти заради идеите му за промени в програмната схема. Като основен свой приоритет тогава той определяше вдигане на рейтинга на телевизията. Критики предизвика и решението му да води собствено предаване, в чийто ефир дори си позволи да покаже среден пръст, което обаче не са оказа достатъчно Каменаров да го уволни. По ирония на съдбата сега Кошлуков заема неговото място.

По време на изслушването си пред СЕМ новият генерален директор на БНТ отклони всички въпроси, свързани с евентуалната му отговорност за тежкото финансово състояние на обществената медия, натрупала 37 млн. лева задължения.

„Мога да подмина критиката по мой адрес. Като православен знам, че на друг е дадено правото да съди“, гласеше лаконичният му отговор на критиките, че е сред хората, прикрили влошаващото се положение на Националната телевизия. По този повод Кошлуков вече обяви публично, че ситуацията наподобява парктически фалит, но той няма общо с това.

Преди да влезе в ръководството на БНТ, Кошлуков изкара известно време в свързваната с Делян Пеевски „Канал 3“, където пък отиде след окончателния фалит на ТВ 7, която няколко години бе издържана с кредити от сриналата се през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ).

Престоят на новия генерален директор на БНТ в телевизията, спонсорирана в миналото от обвиняемия по делото „КТБ“ банкер Цветан Василев, съвпада с периода, в който основният свидетел в процеса Бисер Лазов твърди, че са инвестирани близо 300 млн. лева.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG