Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерството на туризма си връща контрола върху концесиите на морските плажове


Плаж "Липите", който беше напът да бъде даден под наем въпреки липсата на достъп до него
Плаж "Липите", който беше напът да бъде даден под наем въпреки липсата на достъп до него

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за концесиите, които предвиждат специален режим за отдаване под наем на морските плажове, съобщи „Дневник“.

Проектът, внесен от Министерския съвет, предвижда концесионните процедури за плажове да бъдат извадени от обхвата на Закона за концесиите и да бъдат върнати обратно в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие две години след като бяха извадени от него.

Ако бъдат окончателно приети, промените ще позволят на министъра на туризма да организира процедурите за определяне на концесионер, да сключва концесионните договори, да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове, да сключва наемните договори и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

Промените бяха подкрепени на първо четене от 116 народни представители, един беше против, а 30 се въздържаха.

Регламентът за отдаване на концесия на морските плажове премина в Закона за концесиите в края на 2017 г. Тогава България беше заплашена от започване на процедура за нарушение от Европейската комисия, защото правилата на европейската Директива за концесиите от 2014 г. не бяха пренесени в българското законодателство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG