Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Гешев изплолзвал думата "циганин" като в литературата и киноизкуството


Заместник главният прокурор Иван Гешев
Заместник главният прокурор Иван Гешев

Зам. главният прокурор Иван Гешев не е уронил престижа на съдебната власт, употребявайки в ефира на БНТ израза „...и циганите така правят“. Това е окончателното заключение на Етичната комисия на Върховната касационна прокуратура (ВКП), съобщи сайтът „Клуб Z”.

ВКП бе сезирана от следователя Бойко Атанасов, след като ромският активист Христо Николов подаде жалба по случая в Комисията за защита от дискриминация, но тя бе оставена без уважение.

Става въпрос за интервю на Гешев от 17 април пред БНТ, в което той коментира решението на третия подсъдим по делото „Иванчева“ да се отрече от показанията си по следния начин: „Очаквахме Петко Дюлгеров да се отметне – и циганите така правят“.

Обвинителят Марио Василев, който се явява подчинен на проверявания от него зам. главен прокурор, обаче не открива данни за етично нарушение в случая, тъй като думата „циганин“ се използва в литературата и киноизкуството, например.

„Думата „циганин“ се съдържа в много европейски езици, използвана е в литературата, киноизкуството и в текстовете на много песни на различни народи, в които се обрисува животът, културата, традициите на тази етническа общност, разпръсната по света. Българският „циганин“ е упоменат в българското народно творчесто, в съвременната литература, поези и проза. На тази основа, позоваването на цитираната публикация за внушаване на предполагаемо уронване престижа на съдебната власт е несъстоятелно“, пише в решението си прокурорът от ВКП.

Той добавя и, че въпросната дума е „е широко разпространена в обществото ни, като синноним за сънародниците ни роми; съществува в Речника на българския език и употребата й в контекста на изказването не е натоварена с негативен или обиден смисъл“.

Иван Гешев отдавна е известен с провокативното си публично поведение. Последната му нестандартна проява бе да върне на Българския хелзинкски комитет (БХК) годишния доклад на организацията за състоянието на човешките права в България, придружен с „подарък“ – две книги.

Става въпрос за „Под игото“ на Иван Вазов и „Разкази“ на Йордан Йовков със специално отбелязани в тях глава и разказ – съответно „Батареята на Зли дол“ и разказът „Божура”. „Какво според вас се опитва да ни каже заместник главният прокурор Иван Гешев, който лично ни изпрати точно тези книги”, попитаха от БХК във Фейсбук, но засега не са получили официален отговор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG