Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Бащата" спечели Карлови Вари. Цветанов ще прави център за сигурност


Българската режисьорка Кристина Грозева (вляво) получава голямата награда за най-добър филм на фестивала в Карови Вари.
Българската режисьорка Кристина Грозева (вляво) получава голямата награда за най-добър филм на фестивала в Карови Вари.

Добро утро,

Ето най-важното от изтеклия уикенд:

  • Дясноцентристката "Нова демокрация" печели в Гърция
  • Напрежение между София и Белград разади избухване на Дачич
  • Цветанов ще прави евроатлантически център за сигурност

Но първо още по-важното: филмът „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели голямата награда на фестивала в Карлови Вари. В чужбина имаме повече публика, отколкото в България, казват двамата режисьори в интервю за „Дневник“. Вижте тук трейлъра на „Бащата“.

Атина, Белград, Техеран

Дясноцентристката "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис печели парламентарните избори в Гърция. Много вероятно е партията да успее сама да състави правителство. „Сириза“ на премиера Ципрас е на второ място с повече от 10 процента разлика.

Напрежение между София и Белград в последните дни, днес ще има развитие. В основата са думи на Бойко Борисов от четвъртък, от които излиза, че страните в ЕС имат различен подход към признаването на Косово (факт – 5 държави не признават Косово, 23 го признават) и че мнението на едните не може да е меродавно за другите. Външният министър на Сърбия, който по времето на югославските войни беше говорител на партията на Милошевич, видя в тези думи „безобразие“ и посочи, че „позицията на ЕС не е, че Косово е независимо“. Резултатът е, че днес в двете столици ще бъдат привикани посланиците на съответните държави. В неделя следобед президентът Вучич се опита да тушира напрежението, като каза, че лично ще се погрижи двете страни да се върнат на пътя на добрите отношения.

Иран обяви, че започва да обогатява уран над разрешеното в ядрената сделка от 2015 г. Същевременно страната обвини европейските държави, подписали споразумението, че не правят достатъчно, за да го спасят.

Цветанов, ГЕРБ, обществената телевизия

Цветан Цветанов беше освободен от всички ръководни постове в ГЕРБ. Това става по време на Националното събрание на партията в неделя. Самият Цветанов обяви, че създава евроатлантически център за сигурност. По време на форума премиерът Борисов предложи на ГЕРБ да създаде етична комисия, която да предотвратява корупционни практики сред членове на формацията. Това е етична полиция, смята вестник „Сега“.

Данните за това че Емил Кошлуков е работил за телевизията на партия „Атака“ – телевизия „Алфа“ изчезнаха от сайта на БНТ. В петък Кошлуков беше избран за генерален директор на БНТ. Сред изискванията за кандидатите за този пост фигурираше и това те да са заемали ръководен пост в телевизия, и Кошлуков осигури това изискване включително и с посочването на работа за „Алфа“.

И няколко препоръки

Лява вълна превзе Скандинавския полуостров, популистите губят, пише вестник „Сега“ и напомня последните политически събития в района.

Как изглежда качеството на живот в България, ако го оценява някой отвън? Вижте отговора на Капка Тодорова в „Площад Славейков“.

Ако там, където сте, има киносалони, проверете за филма на Дани Бойл „Вчера си е за вчера“ – историята на човек, който се озовава в свят, не познаващ „Бийтълс“. Вижте в кината.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG