Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дадохме достатъчно време на дипломацията." Иран спира да спазва още задължения по ядрената сделка


Президентът на Иран Хасан Рохани
Президентът на Иран Хасан Рохани

Иран обяви, че до няколко часа спира да спазва поредното ограничение за обогатяване на уран в нарушение на ядрената сделка от 2015 г., като обвини европейските държави, подписали споразумението, че не правят достатъчно, за да го спасят.

Техеран вече надмина определения в сделката лимит за съхранение на обогатен уран, който може да се използва за създаване на ядрени оръжия.

Сега Ислямската република ще увеличи концентрацията на произвежания обогатен уран, съобщи зам.-министърът на външните работи Абас Арагчи, цитиран от Ройтерс. „Дадохме достатъчно време на дипломацията, но европейците не изпълниха своите ангажименти”, каза той.

Часове по-рано френският президент Еманюел Макрон и иранският държавен глава Хасан Рохани са се споразумели да търсят начин за подновяване на диалога по ядреното споразумение, съобщиха от Елисейския дворец след телефонен разговор на Макрон с колегата си от Иран в събота.

Съобщението идва на фона на изострените отношения между САЩ и Иран. Преди седмици стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил нападение срещу Ислямската република, но се е отказал в последния момент.

Ядрената сделка между Иран, САЩ, Русия, Франция, Германия и Великобритания предвиждаше поетапно вдигане на санкциите срещу Техеран в замяна на спиране на ядрената програма на страната. Вашингтон се оттегли от споразумението през 2018 г. с аргумента, че Техеран не изпълнява поетите ангажименти и върна санкциите върху Иран.

През май 2019 г. Техеран обяви, че ще спре да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение, ако другите страни по него не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ в рамките на 60 дни.

Европейкият съюз тогава категорично отхвърли ултиматума на Иран и призова страната да се придържа към задълженията си. Едновременно с това другите страни по сделката се обявиха срещу американските санкции, наложени при излизането на САЩ от споразумението преди година.

След това обаче европейските лидери започнаха разговори с Техеран за нормализиране на отношенията и връщане към спазването на задълженията по ядрената сделка. Част от тях бе и телефонният разговор на Еманюел Макрон и Хасан Рохани, които са се договорили „да потърсят до 15 юли начин за подновяване на диалога между всички страни.”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG