Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Хонконг: Законопроектът за екстрадицията е „мъртъв“


Протестиращите не бяха доволни от съобщението на Кари Лам
Протестиращите не бяха доволни от съобщението на Кари Лам

Законопроектът за екстрадицията, който разпали най-голямата политическа криза в Хонконг от десетилетия, е „мъртъв”, заяви главният администратор на територията Кари Лам, цитирана от Ройтерс. Тя призна, че работата по документа е била “пълен провал”.

„Все още има съмнения в честността на правителството и притеснения, че процесът по приемането на закона ще бъде подновен. Уверявам ви, няма такъв план, законопроектът е мъртъв“, каза Кари Лам.

Стотици хиляди граждани на Хонконг протестираха срещу приемането на законовите промени. Те предвиждат възможност заподозрени за тежки престъпления да бъдат екстрадирани в страни, с които Хонг Конг няма договор за екстрадиция. В момента това е невъзможно. Промените предвиждат решението за екстрадиране да се взима отделно за всеки случай. Според властите в Хонг Конг промените се налагаха, за да не става територията „рай за престъпници“.

Най-сериозното притеснение на протестиращите е, че поправката ще бъде използвана за екстрадиране на хора в Китай. Хонконг е част от Китай от 1997 г., но автономията на съдебната система, законодателството и икономиката е законово гарантирано.

В средата на миналия месец Кари Лам отговори на протестната вълна като замрази процедурата по приемането на разпоредбите. Това обаче не успокои критиците, които продължиха да демонстрират срещу законопроекта и да искат оставката на Лам.

Обявяването на законопроекта за „мъртъв“ също не беше удовлетворително за много протестиращи, които обвиниха Кари Лам, че „играе игри на думи“. Демонстрантите заявиха, че нищо различно от оттегляне на законопроекта не би ги задоволило.

„Това, което искаме, е оттегляне на законопроекта. Тя си играе с думите“, заяви Чан Уай Лам Уилям, генерален секретар на студентския съюз към Китайския университет в Хонконг.

Протестиращите смятат, че законовите промени ще поставят правосъдието на автономната територия под контрола на Пекин. Критиците на законопроекта, сред които юристи и правозащитни организации, изтъкват като аргумент данните за нехуманно отношение към задържаните в Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG