Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Тази тема е затворена.“ Дачич е бил заблуден за контекста на думите на Борисов за Косово


Ивица Дачич и Екатерина Захариева разговаряха на неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
Ивица Дачич и Екатерина Захариева разговаряха на неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич е бил заблуден за контекста на думите на премиера Бойко Борисов за Косово и затова е реагирал остро. Това е заявил сръбският първи дипломат пред колегата си от България Екатерина Захариева, съобщи МВнР.

„Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най-много ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му“, е казал Дачич, цитиран от МВнР.

Дипломатическото напрежение между София и Белград беше предизвикано от коментар на Дачич по повод изказване на Борисов за ролята на испанеца Жозеп Борел, номиниран за поста на „външен министър“ на ЕС във връзка с факта, че Испания не е признала независимостта на Косово. Премиерът посочи, че на толкова висок пост се отстоява не националният, а съюзният интерес. „Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.“

Коментарът на Борисов срещна остра реакция на Ивица Дачич, според когото позицията на ЕС не е, че Косово е независимо. „Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича? Писна ми от всичко това. А да не говоря, че само преди няколко месеца получи наш орден“, каза Дачич.

Екатерина Захариева и Ивица Дачич са се срещнали в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Захариева е казала пред Дачич, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения.

По-рано Захариева припомни, че ЕС не признава държави, това правят отделните страни членки и от тази гледна точка изказването на Борисов е било юридически и политически коректно.

„Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!”, заяви Дачич.

Управляващият дипломатическата мисия на България в Белград е бил извикан за разговор в сръбското външно министерство. Сръбският посланик у нас също бе извикан на среща. Според съобщение на МВнР пред посланик Юургус е изразена позицията на София, според която изказванията на Дачич по адрес на Борисов са неприемливи и София очаква такива да не се повтарят в бъдеще.

Във вторник Борисов втвърди тона към Дачич и поиска извинение: „Позволява си да ми вика посланика и да обяснява, че поведението ми било неприемливо, той сега ще види какво е неприемливо поведение. Довчера говорех с най-добри думи, но докато не ми каже „Извинявай, Бойко!”, просто нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат”, коментира Борисов след срещата на върха на страните от Югоизточна Европа в Сараево.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG