Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той сега ще види какво е неприемливо поведение." Борисов очаква извинение от Ивица Дачич


Бойко Борисов с Ана Бърнабич, Реджеп Ердоган, Рамуш Харадинай и Стево Пендаровски
Бойко Борисов с Ана Бърнабич, Реджеп Ердоган, Рамуш Харадинай и Стево Пендаровски

Министър-председателят Бойко Борисов очаква извинение от външния министър на Сърбия Ивица Дачич заради острата му реакция на изказване за Косово. Това заяви самият той пред сръбски журналисти след срещата на върха на страните от Югоизточна Европа в Сараево.

„Поздравете го Ивица. Много го обичам. Да излезе и да каже: „Извинявай, Бойко, не съм разбрал правилно. Това е правилното решение и да ходиме напред“, каза премиерът пред журналисти.

„Позволява си да ми вика посланика и да обяснява, че поведението ми било неприемливо, той сега ще види какво е неприемливо поведение. Довчера говорех с най-добри думи, но докато не ми каже „Извинявай, Бойко!”, просто нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат”, коментира Борисов.

Българският премиер допълни, че сръбският посланик у нас се е извинил по време на срещата си с българските дипломати в МВнР, но не го оповестил в медиите. „Много съм му помагал [на Дачич] и за визи, и за какво ли не. С какво заслужих думите на Ивица Дачич. Не съм се чул с него, защото очаквам той да ми се обади. Ако имах грешка, щях да кажа „Извинявай”. Аз за братския, сръбския народ съм правил много”, каза българският премиер пред сръбски медии.

Дипломатическото напрежение между София и Белград беше предизвикано от коментар на външния министър на Сърбия Ивица Дачич по повод изказване на Борисов за ролята на испанеца Жозеп Борел, номиниран за поста на „външен министър“ на ЕС във връзка с факта, че Испания не е признала независимостта на Косово. Премиерът посочи, че на толкова висок пост се отстоява не националният, а съюзният интерес. „Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.“

Коментарът на Борисов срещна остра реакция на Ивица Дачич, според когото позицията на ЕС не е, че Косово е независимо. „Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря, че само преди няколко месеца получи наш орден“, каза Дачич.

По-рано във вторник Борисов се срещна с министър-председателката на Сърбия Ана Бърнабич. Двамата разговаряха в опит да намалят напрежението между Белград и София по повод Косово.

„Вчера имах конгрес, даже казах – толкова ви обичам! Толкова са ми приятели. Как може да ме разбереш по начин, по който... аз винаги съм казвал - трябва да се разберат с Косово. Никога не съм казал нещо различно от това. Викаме си посланици, правим си... а нищо не съм рекъл“, каза Борисов пред Бърнабич.

В понеделник сръбският посланик в София Владимир Чургус беше привикан на среща в Министерството на външните работи, за да бъде изяснена ситуацията. Според съобщение на МВнР пред посланик Юургус е изразена позицията на София , според която изказванията на Дачич по адрес на Борисов са неприемливи и София очаква такива да не се повтарят в бъдеще.

Управляващият дипломатическата мисия на България в Белград също е бил извикан на разговор в сръбското външно министерството, съобщи агенция „Фокус“ в неделя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG