Връзки за достъпност

Извънредни новини

Напрежение в Арабския залив: ирански кораби опитват да задържат британски танкер


Три ирански кораба са се опитали да блокират преминаването на британския танкер през Ормузкия проток и да го насочат към ирански териториални води, но са се оттеглили след предупреждение от друг военен кораб на Обединеното кралство, съобщи Ройтерс.

Иранските кораби са блокирали танкера, когато британският военен патрул се е приближил и е насочил оръдията си към чуждите кораби, отправяйки предупреждение.

След инцидента Великобритания призова иранските власти да „де-ескалират ситуацията в региона“. От своя страна външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф определи информацията на британските власти като „безполезна“.

Преди седмица от британските военноморски сили задържаха ирански петролен танкер в Гибралтар по подозрения, че нарушава санкции на Европейския съюз като доставя петрол на Сирия.

Напрежението в Арабския залив продължава да расте след излизането на САЩ от ядреното споразумение с Техеран от 2015 г., което ограничава обогатяването на уран от страна на Иран и наложените от страна на Вашингтон санкции върху арабската страна.

В неделя пък иранските власти обявиха, че спират да спазват поредно ограничение за обогатяване на уран и обвиниха европейските държави, подписали споразумението, че не са направили достатъчно, за да го спасят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG