Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов предизвика недоволство и от Зоран Заев. Нарекъл е президента "северномакедонец"


Зоран Заев и Бойко Борисов
Зоран Заев и Бойко Борисов

Македонският министър-председател Зоран Заев ще изиска официално коригиране на грешката, допусната от премиера Бойко Борисов, който е нарекъл президента на страната Стево Пендаровски „северномакедонски политик“, предаде "Медиапул".

Изявлението на българския му колега противоречи на Преспанското споразумение с Гърция, което регламентира употребата на Северна Македония, твърди Заев. „Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония", обясни той.

Според въпросното споразумение, сключено през 2018 г., официалното име на държавата е „Северна Македония“, но жителите на страната, включително и държавните служители, са „македонци“.

Борисов направи изказването по време на среща в Сараево, когато имаше дипломатическо напрежение между България и Сърбия. То бе породено от изказване на българския премиер за независимостта на Косово и последвалата остра реакция от сръбския външен министър Ивица Дачич.

"Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония", каза Борисов в кулоарите на срещата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Сараево.

"Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. Понякога дори и у нас се правят грешки“, обясни премиерът на Северна Македония Заев. Все още няма реакция от българското външно министерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG