Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента за отмяната на машинното гласуване


Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП и ДПС провалиха провеждането на петъчното заседание на парламента като не се регистрираха за него. В пленарната зала трябваше да се гласува на първо четене предложението на управляващите за премахване на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика изънредно заседание за следващия вторник.

"Отново си позволяват само три месеца преди избори да променят правилата в движение без да се съобразяват с обществената реакция и общественото мнение. За това предприехме тази стъпка да не се променя Изборния кодекс чрез промяна на машинното гласуване", коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя определи бойкотът на заседанието като защита на „демократичните правила и правовата държава“. Пред „Дневник“ Нинова отрече действията на съпартийците ѝ да са били предварително съгласувани с ДПС.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова реагира остро след провала на заседанието, наричйки действията опозицията „подли номера“. Все пак тя е уверена, че още следващата седмица управляващото мнозинство ще успее да осигури кворум и да приеме премахването на машинното гласуване.

Същото заяви и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, според когото този начин на упражняване на вот представлявал „най-елементарната форма за манипулиране на избори“.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха във вторник предложението за премахване на машинното гласуване. То ще бъде премахнато за местните и парламентарни избори, но ще се запази за президентския и европейския вот. Официалният мотив са техническите проблеми, появили се в някои секции по време на европейските избори през май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG