Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фолксваген" избра Турция за новия си завод


В последните няколко месеца новината за нов завод на Фолксваген в Източна Европа предизвиква интерес в редица балкански държави.
В последните няколко месеца новината за нов завод на Фолксваген в Източна Европа предизвиква интерес в редица балкански държави.

Германският автомобилен концер „Фолксваген“ планира да построи новия си завод в Турция, вместо в България. Това решение е било взето в четвъртък по време на заседание на борд на директорите, съобщава германското специализирано издание Automobilwoche, цитирано от Ройтерс.

Избраното място е в близост до Измир като в него ще бъдат произвеждани автомобили на няколко от марките, собственост на концерна, сред които „Шкода“ и „Сеат“. Очакваната инвестиция е за над 1 млрд. евро като в бъдещия завод ще даде работа на 5000 душо, от които до 650 инженери.

Предстои решението да бъде обявено официално като се очакват и подробности около предстоящата сделка с американския концерн „Форд“ за производство на автомобили с автономно управление.

През последните месеци управляващите на няколко пъти съобщиха за преговори с „Фолксваген“ в България. Премиерът Бойко Борисов дори заяви, че е провел въздушна обиколка с представители на компанията.

В средата на май пък президентът Румен Радев заяви, че е получил поздравително писмо от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер по повод предстоящо пристигане на световноизвестен производител на автомобили в страната ни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG