Връзки за достъпност

Извънредни новини

Надпреварата за главен прокурор е в ход. Участниците – ясни до края на юли


Сотир Цацаров, Лозан Панов и Данаил Кирилов по време на заседанието на Пленума на ВСС в понеделник
Сотир Цацаров, Лозан Панов и Данаил Кирилов по време на заседанието на Пленума на ВСС в понеделник

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) официално откри процедурата за избор на нов главен прокурор. Мандатът на настоящия ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров изтича на 10 януари догодина, а имената на претендентите за поста му ще бъдат ясни до края на юли.

Процедурата ще се проведе по хронограма, приета от съдебните кадровици преди месец. Според нея номинации могат да се правят на следващите четири заседания на Пленума – на 18, 22, 25 и 29 юли.

За да бъде издигнат кандидат за наследник на Цацаров, той трябва да бъде подкрепен от поне трима членове на Прокурорската колегия на ВСС. Такова право има правосъдният министър Данаил Кирилов, който вече декларира, че няма да се възползва от него, освен ако процедурата не започне да се „изкривява“, както се изрази самият той.

Концепции - до 12 август, гласуване - на 24 октомври

Номинациите трябва да бъдат придружени от подробни мотиви и кадрова справка, които да бъдат публикувани на сайта на съвета до три дни след постъпването им и не по-късно от два месеца преди изслушването на претендентите. Срокът за представяне на концепции за управлението на прокуратурата изтича на 12 август.

Изискванията към кандидатите са те да имат най-малко 12 години юридически стаж, да не са осъждани и срещу тях да няма висящи разследвания. Те ще трябва да представят декларации за имущество и конфликт на интереси пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

На 24 октомври Пленумът на ВСС ще проведе публично изслушване на кандидатите за главен прокурор и след това проведе явно гласуване. За да бъде изборът успешен, трябва някой от номинираните да събере поне 17 гласа.

Потенциалните кандидати

Сред имената, за които периодично се появяват слухове в медиите и сред магистратите, попадат сегашните заместници на Цацаров – Иван Гешев и Мария Шишкова.

Преди избухването на „Апартаментгейт“ като фаворит изглеждаше и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който в момента обаче е в продължителен отпуск по настояване на премиера Бойко Борисов. Повод за временното му оттегляне от работа стана разминаването между имуществената му декларация и стойността на луксозния му тризонет, посочена в нотариалния акт на жилището.

Като вероятни кандидати за поста на Цацаров в публичното пространство се споменават още бившият му заместник Пенка Богданова, говорителят му Румяна Арнаудова, градският прокурор Емилия Русинова, както и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

През последните месеци магистрати твърдят неофициално, че председателят на Апелативния специализиран съд Георги Ушев също е получил предложение да бъде номиниран.

От всички тях единствено Иван Гешев коментира публично тези слухове, като на два пъти заяви пред медиите, че „на 99%“ е сигурен, че не би участвал в конкурса. Като причина той изтъкна усещането си, че състезанието „се очертава изключително мръсно и кално“. ​

Странен въпрос от Данаил Кирилов

Заседанието на Пленума на ВСС в понеделник предварително бе посветено на откриването на процедурата за избор на главен прокурор. Правосъдният министър обаче изненадващо отклони фокуса в друга посока, поставяйки на членовете на съвета странен въпрос.

„Чисто процедурно искам да поставя въпроса за тълкуването на правилата и съобразяването с тях – дали бихте възприели, че това е изцяло в полза на министъра и му дава интензивна правна възможност да участва в заседанието и да го ръководи. Бих настоял, ако е възможно, да има случаи, в които министърът на правосъдието присъства и участва по своя преценка на заседание, в които намери за необходимо да вземе становище, без да ръководи заседанието. Обосновавам разбирането с оглед принципа, че комуто е разрешено по-голямото, е разрешено и по-малкото. Изцяло в полза на ВСС е представляващият съвета да може да ръководи заседанието дори и тогава, когато министърът е решил на присъства“, заяви Кирилов, който е задължен от Закона за съдебната власт (ЗСВ) да председателства заседанията на Пленума.

Именно това му бе припомнено и от тримата големи в съдебната власт – главният прокурор Цацаров и председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков.

"Нелогично ми се струва да присъствате без да водите заседанието"

„Нелогично ми се струва да присъствате без да водите заседанието. Може да присъства заместник-министър. Другото не е в съответствие на закона“, отбеляза Цацаров, цитиран от правния сайт „Лекс“.

Ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Панов пък припомни на Кирилов, че „когато сте тук, вие сте задължен да водите Пленума на ВСС, което включва и възможност да излагате становища по всяка една точка“. И за да му онагледи това положение, добави, че въпросът му предполага вариант, в който председателят на ВКС присъства на заседанията на Съдийската колегия без да ги води.

„Разбирам насоката на аргументацията, възприемам аргументите. Ще се придържаме към стриктното прилагане на чл. 32, ал. 1 от ЗСВ“, обобщи Кирилов без да изясни каква е причината за нестандартната му идея, каквато досега правосъден министър не бе излагал във ВСС.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG