Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът в Пловдив оправда лекаря, който застреля човек в гаража си


Доктор Иван Димитров, който застреля човек, опитал се да краде от гаража му през март 2018 г., беше оправдан от съда в Пловдив по обвинение за убийство при превишаване на неизбежната отбрана.

По време на процеса Димитров се призна за виновен и поиска по-лека присъда, но по-късно съдът го оправда изцяло по обвинението за убийство. Лекарят получи условна присъда от 2 години и половина само за незаконното притежаване на пистолета, с който е извършил убийството.

В началото на март 2018 г. рентгенологът Иван Димитров застреля с незаконно притежаван пистолет „Валтер“ мъж, който се е опитал да краде от гаража пред дома му. Непосредствено след задържането му се твърдеше, че той е убил крадеца в дома си, в който по това време са били съпругата и децата му. Но впоследствие стана ясно, че крадецът не е влизал в дома на Димитров, а и семейството му не е било там по това време.

Прокуратурата обяви също, че докторът е дебнел убития в продължение на 30 минути, в които не се е обадил на тел. 112, а след като го е прострелял се е свързал със свои приятели, за да му помогнат да прикрие следите.

От обвинението разкриха също, че лекарят се е опитал да убеди и собственици на близки охранителни камери да изтрият записите от нощта на събитието.

След убийството Димитров бе задържан за 72 часа, което предизвика протести в неговата защита, а медиите обърнаха голямо внимание на случая.

Събитията доведоха до инициатива на премиера Бойко Борисов и „Обединени патриоти“, които предложиха промени в Наказателния кодекс (НК). С тях бе разширен обхватът на неизбежната отбрана. Промените бяха приети на първо четене в началото на май, а срещу тях се обяви голяма част от юридическата гилдия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG