Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Слуга на народа" на Зеленски печели парламентарните избори в Украйна


Володимир Зеленски говори пред привърженици в Киев след края на изборния ден
Володимир Зеленски говори пред привърженици в Киев след края на изборния ден

Партията на украинския президент Володимир Зеленски “Слуга на народа” води убедително след проведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Украйна. По данни на екзитполовете “Слуга на народа” ще има мнозинство в парламента, но няма да може да сформира самостоятелно правителство, съобщава Би Би Си.

Това е втора победа за Зеленски, който триумфира през април на президентските избори, побеждавайки действащия президент Петро Порошенко, но досега трябваше да работи с назначени от него министри, с които не можеше да осъществи обещаните от него радикални реформи, включително в борбата с корупцията.

Пет партии имат шанс да преодолеят петпроцентовата бариера за влизането в парламента. Частичните официални резултати, при преброени 29% от гласовете, показват, че “Слуга на народа” води убедително с 42.1%, следвана от проруската “Опозиционна платформа - За живота” с 12.7% от гласовете. Зеленски изключи коалиране с нея. Той обаче допусна съюз с партията, водена от рокмузиканта Святослав Вакарчук. Неговата формация “Гласът” печели около 6,4% от гласовете.

Другите две партии, които се очаква да влязат в украинския парламент, са партиите на бившия президент Порошенко “Европейска солидарност” (8.7%) и “Отечество” на бившия премиер Юлия Тимошенко - 8.2%.

В страната се гласува по смесената система. 225 места в парламента се определят по пропорционалната система, а 199 - по мажоритарната в един тур. ​Спечелилата изборите партия или коалиция ще има възможност да състави правителство и да номинира премиер.

“Президентът, премиерът и парламентът трябва да работят заедно, за да направят животът щастлив за Украйна”, коментира Володимир Зеленски. Той посочи инвестициите, демокрацията и сигурността като ключови въпроси пред страната.

Зеленски се ангажира да разбие корупцията, да възстанови икономиката и да сложи край на подкрепяните от Русия сепаратистки сили в източната част на страната. Според набюдателите резултатите от предсрочните парламентарни избори в неделя са ясен сигнал за подкрепа на обещаните от него реформи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG