Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пак обрат: Парламентът се готви да отмени машинното гласуване само за местния вот


Машинният вот ще остане за президентски, парламентарни и европейски избори
Машинният вот ще остане за президентски, парламентарни и европейски избори

Отмяната на машинното гласуване ще се отнася само до местните избори на 27 октомври. Това решиха депутатите от правната комисия в Народното събрание по-малко от седмица след като управляващите отмениха устройсвата и за местния, и за следващия парламентарен вот.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС предложението за отпадане изискването за осигуряване на машини в 6000 секции на местните избори беше прието и ще влезе за одобрение в пленарната зала тази седмица. БСП беше против, а „Обединени патриоти” се въздържаха, съобщи „Дневник”.

ГЕРБ обаче изненадващо оттегли предложението си премахването на възможността за машинен вот да се отнася и за парламентарни избори. Поправката беше направена от бившия зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов, който се закле като депутат миналата седмица. Той обясни пред Mediapool, че промяната в позицията на партията е настъпила след дебат в парламентарната група.

Така на депутатите в пленарна зала ще бъде предложено да запазят възможността за гласуване с машини на парламентарни, президентски и избори за Европейски парламент.

В началото на юли ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха предложение за изменения в Изборния кодекс, с които да се отмени машинното гласуване на парламентарни и местни избори.

Това се случи половин година след като бяха приети изменения в Изборния кодекс, според които на европейските избори в 3000 секции имаше възможност да се гласува машинно. За местните избори през есента беше предвидено това да става в 6000 секции, а след това машините изцяло да заменят хартиените бюлетини. Предложението беше на ДПС и беше прието с гласовете на ГЕРБ. Президентът Румен Радев наложи вето на тези текстове в променения Изборен кодекс, но то беше преодоляно в пленарна зала.

Управляващите обявиха, че имат подкрепата и на ДПС за отмяната на машинното гласуване при местни и парламентарни избори. Депутатите от движението обаче казаха, че са склонни за "компромис" и "спасяване на местния вот", но не искат отмяна на машинното гласуване. При първия опит за гласуване на промените в Изборния кодекс заедно с БСП ДПС провали кворума за откриване на пленарно заседание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG