Връзки за достъпност

Извънредни новини

Неограничените правомощия на главния прокурор ще останат и „след Цацаров“


Министърът на вътрешните работи Младен Маринов (вляво), главният прокурор Сотир Цацаров (в средата) и премиерът Бойко Борисов
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов (вляво), главният прокурор Сотир Цацаров (в средата) и премиерът Бойко Борисов

"Много е важно хората да разберат, че всичко, което се прави, е за след Цацаров", обяви премиерът Бойко Борисов през август 2015 г. в разгара на дебата за конституционната реформа в съдебната власт, завършила без промени по отношение на главния прокурор. В онзи контекст думите на Борисов бяха приети като заявка за намаляване на неограничената власт на ръководителя на държавното обвинение, но на някакъв следващ етап - след изтичането на мандата на Сотир Цацаров.

Мандатът на сегашния главен прокурор вече изтича, във ВСС вече е направено и предложение за негов заместник - това е Иван Гешев. Въпреки това ГЕРБ нямат намерение да правят каквото и да било, за да ограничат правомощията на първия обвинител. Думите на Борисов отдавна са забравени.

Забрава обаче е обхванала и опозицията, която преди време също пое ангажименти за промяна на модела на прокуратурата у нас. Малко преди изборите за Европейски парламент тази пролет, председателката на БСП Корнелия Нинова обяви пред медиите, че партията й ще настоява актовете на главния прокурор да подлежат на съдебен контрол.

Мотивът на Нинова тогава бе, че “доверието в прокуратурата е много ниско и в обществото липсва чувството за справедливост”. След загубата на европейските избори БСП се върна в Народното събрание и обяви, че ще внесе въпросните законови текстове. До края на месец юни това не се случи, като тогава от БСП твърдяха, че темата сега не им е приоритетна, но обясняваха, че не са я забравили.

Точно месец по-късно представители на левицата казаха пред Свободна Европа, че сега не е моментът партиите да се занимават с подобни неща. „Казано е преди избори – скоро няма да му дойде времето на това законово предложние. Нека видим какво ще се случи в обвинението и тогава ще мислим“, твърдят от партията.

Така двете най-големи парламентарни партии отказват да се занимават с правомощията на главния прокурор пред прага на нов седемгодишен мандат.

Неофициално представители на ГЕРБ коментират пред Свободна Европа, че за да се правят промени, трябва „на власт в прокуратурата да е е слаба фигура“.

„Сега Цацаров има силни позиции в обвинението и е съвсем ясно, че ще се избере наследник, който му е по вкуса. Още по-ясно е, че няма да иска да се ограничават функциите му. По-нататък, когато тази хватка се разхлаби...“, обясняват в партията.

От БСП пък твърдят, че след загубата на евровота „не са в позиция“ да си отварят още един фронт. „Ако бяхме излезли по-силни от вота през май – добре, но сега не можем да настройваме и обвинението срещу себе си, все пак предстоят местни избори“, обясняват на "Позитано" 20.

За разлика от ГЕРБ и БСП, които все пак са коментирали темата, представители на ДПС никога не са правили заявки в посока промяна на правомощията на главния прокурор. Така по всяка вероятност наследникът на Сотир Цацаров ще се ползва не само с неговата подкрепа, но и с неограничените правомощия на предшественика си.

XS
SM
MD
LG