Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е Иван Гешев и как се превърна в сигурен наследник на Цацаров


Иван Гешев и неговият настоящ началник Сотир Цацаров.
Иван Гешев и неговият настоящ началник Сотир Цацаров.

„Той е... Неговото име е...“. Така през 2013 година Митрополит Йосиф аноснира избора на Патриарх Неофит за глава на Българската православна църква. Репликите породиха анекдоти и по-късно заживяха собствен живот.

Така звучаха днес и част от коментарите в социалните мрежи след като прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) не пожела да остави и сянка на съмнение за името на наследника на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари. Пет дни преди крайния срок, всичките 11 прокурори, начело с Цацаров, направиха единствената номинация за следващ обвинител номер едно.

Единствен

Законовата процедура казва, че кандидати за нов главен прокурор могат да предлагат поне трима от членовете на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието. За да бъде избран един кандидат, той трябда да събере най-малко 17 гласа от общо 25 в Пленума на ВСС.

Номинацията на Гешев идва не от трима членове, а от всичките 11 прокурори във Висшия съдебен съвет. Всеки от тях се е подписал под това предпочитание. Правосъдният министър Данаил Кирилов вече обяви, че не планира да се възползва от правомощието си. Това означава, че Гешев най-вероятно ще остане единствен кандидат, защото не остават други поне трима прокурори, които да предложат друг.

По информация на Свободна Европа, за “да няма своеволия“ всички членове на прокурорската колегия са били „канени“ един по един да подпишат предложението за Гешев.

Процедурата и президентът

На 24 октомври Пленумът на ВСС трябва да проведе публично изслушване на кандидатите и след това да проведе явно гласуване. Ако има направен избор, след това президентът трябва да подпише указ за назначаването на следващия главен прокурор.

Президентът има правомощие да откаже да подпише указа за назначаване на предложения от ВСС кандидат, ако намери сериозни аргументи за това. Ако обаче ВСС изпрати повторно същата кандидатура, независимо мотивирано или не, президентът е длъжен да подпише указа за назначаването.

По неофициална информация на Свободна Европа политическите совалки между управляващи, опозиция и президентство са показали, че БСП нямат особени възражения срещу Гешев, който се ползва със симпатиите и на ГЕРБ, и на ДПС. Държавният глава обаче възнамерявал да върне номинацията на Гешев.

И тъй като основният закон не предвижда срок, в който Румен Радев е длъжен да го стори, очакванията в левицата са, че той ще „почака малко“. „А под малко се разбира – докато изтече мандатът на Цацаров. Така може хватката около членовете на ВСС малко да се разхлаби, защото сега той ги държи всички. Но това, когато няма формални механизми за въздействие, може да се появи и друга номинация“, коментират политически фигури.

Процедурата обаче е така направена, че ако президентът върне избрания, той само ще се прегласува от ВСС, а няма да стартира нов срок за предложения. По този начин ръцете на държавния глава са вързани и той на практика ше е длъжен да препотвърди същия избор.

Юристът от „Симеоново“, любимец на Цацаров

Ако и когато бъде избран, Иван Гешев ще бъде първият главен прокурор на България, който е завършил своето образование в школата на МВР в Симеоново.

Веднага след като се дипломира той е няколко месеца оперативен работник в МВР, а след това 10 години - следовател. В прокуратурата влиза през 2006 година. Десет години по-късно от градската прокуратура на София е избран за шеф на спецобвинението. Конкурент му беше и.д. шефът на спецпрокуратурата Андрей Андреев. В деня на изслушването им обаче той оттегли номинацията си „по лични прични“, а неофициалната информация гласеше, че пътят на Гешев към шефския пост е бил „трасиран“ лично от Сотир Цацаров. В последствие Гешев (лятото на 2018 година) стана и заместник на главния прокурор.

За Пеевски, Путин и разстрела

В кариерата си на обвинител той има запомнящи се изказвания. Като обяснението му защо депутатът Делян Пеевски (ДПС) не се споменава в делото за КТБ: „В това изложение го няма и г-н Путин, няма го и Обама. Няма ги и много други хора". По повод споразуменията, с които често приключват делата в спецсъда, Гешев пък каза: „Никога не е достатъчно, естествено, че искам доживотен затвор и разстрел, ама разстрелът не е предвиден в България“.

Делото „Иванчева“, жената до Гешев и Гешев-старши

Гешев присъстваше и на шумния арест на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева. Той обясни пред медиите, че показното задържане на Иванчева с белезици, часове наред в центъра на София, не нарушава нито закона, нито човешките й права.

По-късно стана ясно, че Гешев е свързан с основния свидетел по делото на Иванчева – Александър Ваклин.

Според публикации конкубината на Гешев - Детелина Ханчева, е свързана с Марио Кърковски, който пък от своя страна има общи фирми с Ваклин. Пред „Капитал“ Ваклин казва, че реалното му сътрудничество с Кърковски приключва през 2009 г., а след това остава само на хартия. Проверка обаче показва, че съвместното им дружество за продажба на недвижими имоти "София Централ Б" продължава да извършва дейност до април 2018 г. До тогава те са и съакционери в дружеството "МС Консулт 2004", което е отчело дейност за 2017 г.

Ханчева пък държи 25% от собствеността в учредената през 2013 г. фирма ОТЕА ООД. Такъв дял има и дружеството "М Консулт 95" ЕООД с управител Кърковски. От 2014 до 2017 г. Детелина Ханчева придобива няколко имота от друга фирма - "МС Консулт 2010", чийто управител е отново Марио Кърковски. По този повод пред "Дневник" Гешев отказа да коментира "лични въпроси".

Месеци по-късно заместничката на Иванчева в “Младост“ – Биляна Петрова, която също е обвиняема, изпрати до медиите свое прочуване за сделки, свързани с бащата на Гешев.

Петрова е проучила документи, които хвърлят сериозно съмнение, че бащата на Гешев – Стоимен Гешев, се е облагодетелствал при имотна сделка. Случаят е от 2000 година. Тогава фирма "Софтранстакси" ООД продава четири свои имота, като това става след като Агенцията за държавни вземания връчва акт на компанията заради дължими суми към държавата – 111 979,23 долара и 992,66 деноминирани лева.

Следват продажбите, като Петрова твърди на база проучването си, че Гешев-баща – следовател в Столичната следствена служба, купува земя от 2,011 декара и бензиностанция от 30 кв. метра за общо 19 506 лева за земята и 3294 лева за сградата т.е. под 5 евро на квадрат за земята и малко над 56 евро за квадрат за бензиностанцията.

Имотът е в столичния квартал "Хаджи Димитър", а Гешев-баща не е единствен собственик – съсобственик е Александър Иванов. 4 години след продажбата, т.е. през 2004 година, имотът е заменен срещу лек автомобил "Сузуки" - поне частта, която се пада на Гешев, разказва Петрова.

Автомобилът е 7800 лева, а собствеността върху имота вече отива в Цоло Георгиев Георгиев. Интересен факт е, че управителят на „Софтранстакси“ ООД се казва Георги Цолов Георгиев.

През 2009 година държавата отново тръгва да си търси парите от "Софтранстакси" ООД, но вече са продадени 6 имота на компанията и няма собственост, която да се запорира, завършва Петрова. Дълговете, които е имала "Софтранстакси" ООД към този момент, са 280 000 лева според оценка на вещо лице, казва бившият зам.-кмет на "Младост".

„Ще се купуват магистрати, политици и журналисти“

Гешев все още не е коментирал номинацията си, но подобна стъпка и то от цялата прокурорска колегия ня ВСС (което ги лишава от възможност да номинират други обвинители за поста) не се прави, без съгласието на кандидата. Само преди няколко месеца той заяви, че 99,99% няма да участва в тази „кална битка“.

По-късно той доразви тезата си каза обясни, че в състезанието за нов главен прокурор: „Ще се купуват магистрати, политици, журналисти – за информация, за очерняне, за лобиране и така...

XS
SM
MD
LG