Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров и прокурорската колегия на ВСС предложиха Иван Гешев за главен прокурор


Иван Гешев
Иван Гешев

Иван Гешев е първият кандидат за нов главен прокурор, съобщи БТА. Зад кандидатурата на настоящия зам.-главен прокурор застава цялата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Подкрепа за Гешев обяви и настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

Номинацията стана ясна на извънредно заседание на Пленума на ВСС – второто от четирите, на които могат да бъдат номинирани кандидати за поста на Цацаров.

Гешев се обсъжда като евентуална кандидатура за ръководител на държавното обвинение от месеци. Самият той публично коментира тези слухове през юни като увери, че не би участвал в конкурса.

„В момента продължавам 99%, дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално. А като се търкаляш в калта, няма как да не се оцапаш. Аз не искам да се търкалям, ако някой иска, да се търкаля“, каза той преди месец и половина.

Тогава той прогнозира също, че „Ще се купуват магистрати, политици, журналисти – за информация, за очерняне, за лобиране” по време на конкурса.

Кандидати за нов главен прокурор могат да предлагат поне трима от членовете на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието. За да бъде избран определен кандидат, той трябда да събере най-малко 17 гласа от 25-имата членове на Пленума ВСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG